Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Hæsblæsende opgør i Hamburg

Craig Russell introduceres på dansk med et brag af en mandhaftig og dyster krimi
Kultur
11. juni 2008

Bortset fra, at både forfatterens for- og efternavn er stavet forkert på omslaget, er der næsten intet at komme efter i Blodørn. Craig - og altså ikke Graig, som der står - Russell (med to l'er) har skrevet en veritabel pageturner af en mandhaftig kriminalroman, der med afsæt i en træt og intelligent strømers jagt på en seriemorder i Hamburg tegner et dystert portræt af en moderne storby plaget af korruption og kriminalitet, indvandrergangstere, fortabte skæbner og så megen forskruet sex og farlig narko, at ikke engang Tarantino ville kunne være med.

'Søn af Sven', som seriemorderen kalder sig, slår sine kvindelige ofre ihjel på grusom og ritualistisk vis, hvorefter han håner politiet, ikke mindst den tysk-engelske kriminalhauptkommissar Jan Fabel, som modtager flere gådefulde breve fra morderen.

I forvejen har Fabel sine egne dæmoner at slås med i form af et forlist ægteskab, hang til dårlig tysk mad skyllet ned med Jever og ikke mindst et slidsomt job, der kræver sin mand.

I embeds medfør

Det sidste slås fast allerede indledningsvis, hvor det i Bente Møller Sørensens sikre oversættelse berettes, at Fabel på et tidspunkt måtte se en snuff-film i embeds medfør:

"Han havde siddet og stirret på tv-skærmen med en malstrøm af frygt og afsky hvirvlende rundt i maven, mens en intetanende pornoskuespillerinde udførte sin sædvanlige rolle med den sædvanlige fade efterligning af ekstase. Under hele den kærlighedsløse, grove penetration, udført af tre pvc-maskerede mænd, stønnede hun med tydeligt falsk henrykkelse, helt uvidende om hvordan denne særlige forestilling skulle ende. Pludselig bandt en af mændene med en hurtig og rutineret bevægelse en læderrem om hendes hals (-) Hendes ansigt blev sort, og hun kæmpede vildt, mens hendes liv blev vredet ud af hende."

Jo, forfatteren har styr på både sprog og detaljer, og efterhånden som sagen udvikler sig - og spændingerne mellem den ukrainske og russiske mafia samt mellem diverse tyske politikorps og medieliderlige politikere dukker op til overfladen - står det tillige klart, at Craig Russell ud over at have styr på thrillergenrens konventioner har gjort sig kloge tanker om de rådne elementer, der får vores verden til at gåi hundene ...

Drivkraften er dog den hæsblæsende handling - og resultat et stensikkert bud på en farverig sommercocktail for krimielskere med mandhaftige læsebriller, der dugger i selskab med smukke kvinder, som trods alt kender deres plads, og mænd, der har mistet nok til at sætte pris på hverdagen.

Lad det ikke vare længe, inden vi får næste bind i Russells Jan Fabel-trilogi.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her