Læsetid: 2 min.

Velfærdsdanskeren og det lille Amerika

Connie Bork har skrevet en personlig bog om alt det, litteraturen og filmene kan lære os om USA og os selv
12. juni 2008

Da Connie Bork fyldte 50 tidligere i år, skrev Lise Garsdal i Politikens fødselsdagsportræt, at Bork i sit arbejde altid har hjerne og hjerte i "konstant vibrerende dialog."

Det gælder også i Lille Amerika, Borks seneste udgivelse. De små to hundrede sider er på en gang drevet frem af en hjerne, der læser og skriver skarpt om film og litteratur og et hjerte, der bobler over med kærlighed til begge dele. Eller sådan virker det i hvert fald, når man suser igennem Lille Amerika.

Lille Amerika handler om USA, eller det vil sige, den handler om alt det, man kan lære om Amerika i amerikanske film, tv-serier og bøger.

Giver appetit på mere

I det hele taget er fiktionen et vindue: "Hvad er det litteraturen kan? Eller filmen? Den kan mere end noget andet minde os om holdninger, vi har, der går til marv og ben, og som vi ikke vil give køb på," som Bork skriver afslutningsvis. Bogens undertitel er "danskeren i det amerikanske spejl", så det er altså også det, Borks meget lærde og appetitlige gennemgang af både en stribe amerikanske værker (bl.a. Sophie's Choice og Twin Peaks) såvel som danske (bl.a. Lars von Triers film, Carsten Jensens rejsebøger og Møllehaves tanker) handler om. Borks diskussion og dissektion af værkerne er virkelig velskrevet - faktisk skriver hun, så man får lyst til at smide Lille Amerika fra sig og kaste sig over de oprindelige historier. Også selvom man egentlig aldrig var specielt vild med originalerne.

Lille Amerika er en personlig bog. Tit minder Borks tanker faktisk om dem, som ivrige og reflekterede læsere føjer ind med fin blyant i marginen på deres bøger. Og Bork placerer sig selv solidt fra start: "Jeg er velfærdsdansker" er den første sætning i Lille Amerika.

Det kritiske USA

Bork fortsætter og skriver videre om familiens ophold i San Diego, og om hvordan hun bliver mere ærlig af at være i USA: s"Jeg tager til USA for at blive et anderledes og bedre menneske."

Der løber en rød tråd gennem Lille Amerika: "USA fører an i krige - også unødvendige krige - men de har samtidig lært os en antimilitaristisk holdning. Den vigtigste arv oven på Anden Verdenskrig, som ikke må glemmes."

Det er, som Bork skriver, absolut nødvendigt at kritisere USA, når de lyver, og her nævnes Irak som det oplagte eksempel. Men, tilføjer hun, det er også absolut nødvendigt at huske, at amerikanerne også har lært os at være kritiske: "Oprindelig lærte amerikanerne os det svedne smil i forhold til en så overvældende autoritet som militæret, hvor man ellers godt kunne blive bange, når den rasler med al sin isenkram."

Det er altså et meget friskt take på Amerika.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu