Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Da himlen kom nærmere

Indsigtsfuld fremstilling af kristendommens indførelse i Danmark
Kultur
29. juli 2008

Forfatteren Brian Patrick McGuire, middelalderhistorieprofessor ved RUC, lægger for så vidt ikke skjul på sin egen grundholdning: den kristne tro som en rig forudsætning for den gode menneskelige tilværelse og velfærdssamfundet. Velfærdstanken er ikke socialdemokraternes fortjeneste, men kristendommens, mener professoren.

Det er jo sådan set rigtigt. Næstekærlighedsbuddet, så politisk forkvaklet dette end tolkes for tiden, må siges at være udgangspunktet for den sociale stat. Om velfærdssamfundet så var fremkommet uden dette troens udgangspunkt, men opstået ved oplysning og tankevirksomhed i en anden metafysisk ramme er jo ikke til at afgøre.

Det korte af det lange blev Danmark som bekendt kristnet, og dette skete i perioden 700-1300, en lang proces og længere end den traditionelle fortællings håbefulde forestilling om en Martin A. Hansen'sk guddommelig vind, der i Orm og Tyr blæste frisk luft over landet. Fritz Jürgensen har i øvrigt en vidunderlig tegning fra omkring 1840, hvor Sophie sidder stærkt gestikulerende over for nogle gejstlige: "Paa Besøg i en af Fyens Stæder, søger Sophie at omvende nogle danske Præster til Kristendommen". Med andre ord.

Danmarks dåbsattest står som bekendt i Jelling, hvor teksten kort sagt er klar: Harald kristnede danerne. McGuire gør herefter nøje rede for middelalderfyrsternes sans for at indstøbe det kristne system og den kristne systemtænkning i statsbygningen. Ikke blot for at skaffe sig selv et magtapparat af dimensioner, men også derfor. Ikke at forglemme også for at sikre sig frelsen og det evige liv. Kristendommen havde (og har) en uvurderlig vare at tilbyde midt i jammerdalen: syndsforladelse og paradis. Det skal man ikke kimse af. I folkelig forstand ved vi ikke meget om udbredelsen og om selve folketroen. Kilderne er tavse, og vi må formode.

Svær adskillelse

Men frelsen gjaldt jo alle og enhver, heri lå den uom-tvistelige tillokkelse. Også kvinderne kom med og var ikke mere henvist til de rå forestillinger om Valhal og øl i stride strømme. Kristendommens fortælling var simpelthen bedre. Dertil kom dens krav til forvalterne om at beherske skriftsprog og latin, hvilket kongernes administration også nød godt af. Et element af tvang var så at sige medfødt i kristendomsindføreslen og siden forvaltningen. Harald kan have taget initiativet og aftalt jernbyrdens vellykkede forløb med Poppo for at undgå et imperialistisk overgreb sydfra. Ligeledes fik folk siden hen ikke så meget at vælge imellem. Præsternes magt blev stor, støttet af centralmagten - den samlede øvrighed. Det med at skille kirkemagt og statsmagt har det altid ligget lidt tungt med.

Modreformation?

McGuire har skrevet en meget inspirerende fremstilling af et for resten ret usikkert kapitel i danmarkshistorien. Bogen er som sagt præget af forfatterens grundlæggende positive syn på trosfænomenet, hvad han ikke skal klandres for. Imidlertid må det blive lidt af et valg om man lægger vægten overvejende på kristendommen som redskab for fyrsterne eller mere på troen som pur oprigtighed. McGuire citerer selv for længst afdøde professor Niels Skyum-Nielsen, som i sin tid effektivt markerede dette realpolitiske element i middelalderen i værker som i undervisning: Konger og hertuger (har) målt den politiske fordel, de kunne opnå ved privilegering af en (kirkelig) stiftelse. Ja, mon ikke. Derfor kunne man jo godt i lønkammeret være from, som sikkert også Absalon har været det, når han næste morgen massakrerede venderne.

McGuires bog er et nødvendigt bidrag til forståelse af et uhyre komplekst og sporadisk kildedækket centralt fænomen i vores historie. Afslutningsvis konstaterer forfatteren, at danskerne i middelalderen blev kristne. I det tyvende århundred blev de til gengæld afkristnet. I et nyt århundred bevæger de sig nu henimod et nyt og meningsfuldt møde med kristendommen...

Hvor professoren finder belæg for den påstand, blæser i vinden, eller monstro i slutbemærkningen: Måske kan den gamle kirke atter blive gravet frem af fortiden for endnu en gang at være til glæde og gavn for mange.

Er det en modreformation McGuire foreslår?

Brian Patrick McGuire: Da himlen kom nærmere. Fortællinger om Danmarks kristning 700-1300. 264 s. ill. 279 kr. Forlaget Alfa. ISBN 978-87-91191-47-3

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her