Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Svømmer med hajer

Kultur
11. juli 2008

Den canadiske biolog og undervandsfotograf Rob Stewart er en mand med en mission. Han vil redde verdenshavenes hajer. Det store rovdyr, der har befundet sig på jorden i 400 millioner år, mere end nogen andet nulevende dyrerace, er truet pga. menneskets frygt og en delikatesse, hajfinnesuppe, som især i Asien er lidt af et statussymbol, og som er grunden til, at man verden over fanger hajer skærer finnerne af dem - nogle gange mens de stadig er levende - og smider resten af hajen ud.

Det betyder, forklarer Stewart og en lang række eksperter og økologer i dokumentarfilmen Sharkwater, som Stewart selv har instrueret, at hajerne er ved at uddø, og økosystemet i verdenshavene truet. Hvilket er temmelig skidt, idet hajerne, fordi de har været her så længe - de var her før dinosaurerne - har været med til at forme alt andet liv omkring sig og er afgørende for, at havet, der dækker to tredjedele af jorden, er i stand til at producere nogle af alle de ting, bl.a. ilt, som er livsvigtige for mennesker, dyr og planters videre overlevelse.

I Sharkwater rejser en indigneret og engageret Rob Stewart verden rundt for at se, hvordan ulovligt fiskeri går ud over hajen, og hvordan hajfinne-industrien er en millionforretning styret af en koreansk mafia. Man får oprørende og ubehagelige ting at se, men Stewart smører ofte lidt for tykt på - både visuelt, med musikken og i sin salvelsesfulde speak - og filmen kommer indimellem til at minde om et sensationslystent stykke tv. Hans hjerte er dog med i det, og man ender med at tilgive ham.

Dårligt ry

Bedst er Sharkwater, når hajelskeren Stewart, der gerne svømmer med hajer, bruger sine smukke undervandsbilleder - en stime af hammerhajer er helt fantastisk - og en ikke ubetydelig viden om hajen til at afmontere en lang række myter omkring det frygtede rovdyr, som Steven Spielberg har et vist ansvar for at have bygget op med sin gyserfilm Dødens gab (1975).

For hajer er sky dyr, der flygter, når de møder os mennesker. Flere mennesker slås ihjel af elefanter og løver hvert år, end der dør af hajbid - og i øvrigt er dødsårsagen i de tilfælde oftest blodtab, da hajerne ikke gider æde os. Det er de fisk, som spiser de iltproducerende plankton, der står øverst på spisesedlen, og er hajerne der ikke til at spise dem, har vi problemet.

Mere end 90 procent af verdens hajbestand er forsvundet, og, får man at vide, ikke færre end 15.000 hajer er blevet slået ihjel i løbet af de ca. 80 minutter, Sharkwater varer. Det er chokerende, og man får lyst til at gå ud og gøre noget - jeg spiser f.eks. aldrig hajfinnesuppe igen - og det er vel også det, Rob Stewart vil opnå med sin film.

Sharkwater. Instruktion og manuskript: Rob Stewart. Canadisk (Gloria i København)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her