Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

00110000

Svenske Oskar Ponnert har skabt en sjælden kombination af minimalt meningstomt og strittende farverigt med sit værk 'Project 8'. Værket er digitalt og kan ses på den digitale litteraturportal Afsnit P. Selvom det måske ikke engang er litteratur.
Svenske Oskar Ponnert har skabt en sjælden kombination af minimalt meningstomt og strittende farverigt med sit værk 'Project 8'. Værket kan ses på den digitale litteraturportal Afsnit P. Selvom det måske ikke engang er litteratur.
Kultur
15. august 2008

Forleden mens kinesiske meteorologer sikrede en tør OL-åbningsceremoni ved at beskyde regnskyerne på vej ind over Beijing med sølviodid-raketter og mens hundredvis af danske bryllupspar krøb i kjoler og hvidt blev endnu et værk føjet til samlingen på www.afsnitp.dk.

Datoen talte nemlig 8. august 2008 - 08.08.08 - og for nogle er det noget helt særligt. For kineserne er 8 selve livets tal. Som når barnet får de første mælketænder efter 8 måneder, taber dem ved 8 år, er voksent efter 2 gange otte år og gammelt efter 8 gange 8 år. De danske ægtepar har måske været til numerolog og fået at vide at 8 er noget med spejling, forandring og uendelighed. Den svenske digter, fotograf og designer Oskar Ponnert er bare besat af dem og det er ham der er skaberen af det nye værk på landets førende side for digital litteratur og det der ligner.

Værket hedder 'Project 8' og er i sin essens en kategoriseret samling af Ponnerts fotografier af 8-taller. Vi ser håndskrevne 8-taller, trykte 8-taller, 8-taller udendørs og indendørs; sorte, hvide, røde, blå og gule 8-taller. Stående 8-taller. Liggende 8-taller. Tilgangen til samlingen er via en 8-kant med et roterende 8-tal, der følger musens bevægelser og peger mod de 8 mulige kategorier. Fremvisningen er i form af diasshows med skiftende kadence. Nogle gange med 2 sidestillede billeder samtidig. Altid med 8-tallet perfekt i centrum.

Det er abstraheret og meningsforladt og samtidig så inderligt privat som en dagbog, der undslipper enhver reflekteret censur, ved til enhver tid kun at være defineret ved tilstedeværelsen af tegnet 8. Det er vildt avantgarde og samtidig så afsindigt ordinært som millioner af de andre billedsamlinger af alt fra katte til frokostretter, der findes på nettet.

Forstået som litteratur er Ponnerts 'Project 8' på gyngende grund. Men lad os for sjovs skyld sige at denne anmeldelse er placeret i den korrekte sektion og at et enkelt tegn er nok til at gøre et kunstværk til litteratur. I så fald kan vi tale om hvordan Ponnerts værk er en udforskning af verden med 8-tallet som undskyldning. Ikke så forskelligt fra romanforfattere, der blot bruger yderligere 9 cifre og 28 bogstaver i deres registreringer. Man kunne også kalde det en udforskning af tegnet selv. Så bliver det pludselig et konkretistisk projekt som så mange andre af de litterære værker man finder på nettet (tag bare et kig rundt i afsnitp’s online-galleri).

For det er som om, at så snart noget er digitalt og tilgængeligt via en computermus bliver det pludselig meget nærværende, fysisk, taktilt nærmest. Læseren kan som idrætsudøveren koble hovedet fra og glædes ved den simpleste af handlinger – løbet eller læsningen – uden bekymring om mål og med; men kun om tilstedeværelsen i det sitrende landskab.

Værkets kvaliteter er altså i den grad udryk for mediets og sprogets kvaliteter og Ponnerts egentlige bidrag kan reduceres til rollen som registrant og sorteringsmekanisme. I dette spil gives der flest point for at holde fingrende væk og lade skriften skrive eller tallene tælle. Med sit minimale design og kun allersvageste hints om åbninger for tolkning og forståelse gør Ponnert det helt rigtigt.

Martin Johansen er cand. Mag i dansk med speciale i digital litteratur og kunstansvarlig skribent på magasinet Citadel.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her