Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Charme rimer på varme

Hverdagens småskænderier stortrives på Furesøen i Det Flydende Teaters spændstige fortolkning af Benny Andersens univers.

Hverdagens småskænderier stortrives på Furesøen i Det Flydende Teaters spændstige fortolkning af Benny Andersens univers.

Det Flydende Teater

Kultur
12. august 2008

Smukkere ramme kan Benny Andersen næppe få til sine digte: Lappedykkerne knejser, bøgen sig spejler, og fuglene flyver i flok - sådan en soldag på Furesøen.

Og mens Det Flydende Teater sejler afsted, opstår vitterlig denne sære følelse af Spredt Lykke, som titlen lokker med.

For instruktøren og dramatikeren Hanna Liv Møller har skabt en elegant og sørgmunter lille forestilling om det svære liv og den besværlige kærlighed.

Her er betragteren - måske digteren - der undrer sig over, hvad folk egentlig får brugt deres liv til. Her er parret, der indædt holder sammen, til trods for at begge parter tydeligvis anvender alle kræfter på at bekæmpe hinanden.

Der de to musikere, der sidder i agterstavnen med et par guitarer og tænker hvert sit.

Tilskuerne sidder på bænkene langs rælingen og drømmer med. Og ud fra en buket digte opstår en fin sommerhistorie med kærlig snert: en historie om Susanne - jo, da, hvem ellers - og hendes undrende tilbeder, der egentlig bare vil have fred.

Bitchet

Livets hastige fremadrullen skildres med både glimt i øjet og skepsis: For var det dét? Der må være noget mere, insisterer bådguiden. Og tilskuerne smiler indforstået med. For Hanna Liv Møller har legende dramatiseret de Benny'ske urskikkelser med kvinden, der planlægger, og manden, der tøver - og tiden, der går alt for stærkt.

Og skuespillerne oser af ilter tolkningstrang. Jesper Riefenstahl, (der modtog en talentpris fra Årets Reumert, og som netop er ansat til Mungo Park Kolding), er den joviale bådguide, der holder livet ude i strakt arm med gå-i-byen-stemme. Stine Prætorius, (der senest medvirkede i Jeanne på Det Kgl. Teater), er sød og bitchet i sin smækre krop som kvinden, der vil bestemme alt, men som klamrer sig til hverdagen med næb og neglelak. Og så har hun en indtagende, krydret stemme i de sørgmuntre melodier af Christian Kronborg.

Og Sune Kofoed spiller interessant hendes vege mand, der egentlig bare vil have lov til at være tilfreds med sit liv, men som umiskendeligt rammes af vemod.

"Sku' vi ikke tage og få nogle børn?" spørger hun ham så. "Joe," siger han og beholder hænderne dybt i lommerne.

Drilsk

Spredt Lykke føles derfor som en lykkebringende sejltur i Benny Andersens univers - og som en af sommerens mest charmerende udendørsforestillinger. Skuespillerne giver digterens yndlingsskikkelser unge kroppe og moderne temperamenter, men uden at pådutte ordene noget - og uden at fjerne ordenes tidløshed.

Desuden har Arendse Gudmand-Høyer skabt nogle hverdagsusynlige kostumer, som fint får spillerne til at opløse sig, når de igen løber videre rundt om Furesøen. Og musikerne? De klimprer på strengene med fint dobbeltløb og drilsk friktion, mens de overbærende ser på skuespillerne, der absolut skal vende kærligheden på vrangen bare for at gå en tur i Ikea.

Netop i hverdagens småskænderier trives forestillingen allerbedst. Også når de gør ondt.

Velsagtens lige som Benny Andersen er allerbedst, dér hvor han beskriver dagligdagens små kvababbelser - blot skrevet under evighedens store lampe. Som i dødsbeskrivelsen af, at 'dernæst lukker jeg luften ud af tro, håb og kærlighed'.

Ordene er enorme, og dog helt små. Og skuespillerne formår at sige dem ud over søen, så det bare er os andre, der får en klump i halsen.

Og så er alt vel præcis, som det skal være.

Spredt Lykke. Baseret på digte af Benny Andersen. Manuskript og instruktion: Hanna Liv Møller. Musik: Christian Kronborg. Kostumer: Arendse Gudmand-Høyer. Det Flydende Teater på Furesøen. Afgang fra Bådfarten i Frederiksdal, Nybrovej 520. Til den 24. aug. www.detflydendeteater.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her