Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Sheriffen skyder på det hele

Dirty Harry tør gøre alt det, ingen andre tør, men drømmer om at turde, når de i biografens mørke ser ham ordne en flok bankrøvere med sin kaliber 44 Magnum og en god portion (selv)ironi
Kultur
22. august 2008

USA 1971. Det er tre år siden, at Martin Luther King og Robert Kennedy blev myrdet, og Nixon-regeringen holder stadig liv i en allerede tabt krig i Vietnam. På grund af den stigende kriminalitet er det ikke længere sikkert at gå på gaden, men lovgiverne bekymrer sig mere om forbrydernes end om ofrenes rettigheder.

Stemningen er anspændt, og ind på scenen træder kriminalassistent Harry Callahan i Don Siegels formidable politithriller Dirty Harry og redder dagen med sin trofaste kaliber 44 Magnum. Dirty Harry - det kalder man ham, fordi han sjældent følger reglerne og påtager sig alt det beskidte arbejde - er en handlekraftig herre. Han vil skide bureaukrati og lovbøger en lang march, hvis de står i vejen for hans snusfornuftige, direkte form for retfærdighed, og da en mand, der kalder sig Scorpio - filmen er inspireret af Zodiac-mordene - begynder at skyde tilfældige mennesker ned på gaden i Harrys hjemby, San Francisco, er det kun ham, der har modet til at gøre noget ved det.

En klassisk gunslinger

Og således blev en legende født. I skikkelse af skuespilleren og westernhelten Clint Eastwood var Dirty Harry lige præcis, hvad det amerikanske biografpublikum havde brug for i begyndelsen af 1970'erne, hvor intet var lige så enkelt eller sort/hvidt, som blot 10 år forinden. Mistroen til magthaverne var stor, desperationen over krig og kriminalitet større, og her var endelig en mand, der kunne skære gennem all the bullshit, sætte paragrafrytterne på plads og gøre det, alle andre gerne ville, men ikke turde gøre.

Som Dirty Harry siger i en af filmene: "I hate the system!"

En holdning, mange amerikanere delte.

Dirty Harry er - sammen med sine fire ikke lige så gode efterfølgere - nu udkommet i et fantastisk dvd-bokssæt komplet med Dirty Harry politiskilt og masser af informativt ekstramateriale og minder os om, hvorfor Clint Eastwood blev så stor en stjerne, og hvorfor han dengang blev anklaget for at være en fascistoid voldsfetichist, som skød først og spurgte senere.

Westerngenren, der havde gjort Eastwood til stjerne, var døende, og politifilmen blev dens naturlige afløser med Dirty Harry i spidsen som en storby-cowboy, der lignede en klassisk gunslinger eller ordenshåndhæver a la John Wayne eller Gary Cooper, og som blandt biler og højhuse opførte sig, som var han stadig hjemme på prærien.

"Vi ville bare lave så god en politifilm som muligt," siger Eastwood selv om sine og Siegels motiver for at lave Dirty Harry. Men de blev alligevel - og ikke ganske uretfærdigt - taget til indtægt for en del andet.

Stærke sager

Dirty Harry går f.eks. ikke af vejen for at torturere en mistænkt, da han får fat i ham. En ung pige er nemlig blevet kidnappet og begravet levende, og finder man hende ikke, dør hun, hvorfor alt er tilladt. Det var - og er - selvfølgelig stærke sager, der trækker linier op til vore dages 24 timer, tv-serien med Kiefer Sutherland som terroristbekæmperen Jack Bauer, og især den seneste Batman-film, The Dark Knight, der begavet debatterer, hvad der sker med et menneske, hvis det menneske ignorerer al moral og etik for at stoppe terror og redde menneskeliv.

Man kan diskutere, om Don Siegel og Clint Eastwood går så vidt i en underholdningsfilm, der i 1971 var politisk højst ukorrekt, men i hvert fald var de bevidste om, at det kun var Dirty Harry, en outsider, der kunne slippe af sted med at stille sig uden for loven og gøre det moralsk mere end betænkelige. Hans skuldre var brede og kunne bære byrden.

Man skal også passe på med at tage Dirty Harry, både filmen og manden, alt for alvorligt og følgelig beskylde Siegel og Eastwood for at promovere stærkt højreorienterede værdier. Filmen er faktisk ret morsom og (selv)ironisk, og Eastwood har siden som instruktør understreget, at han er en stor humanist.

Desuden er Dirty Harry trods alt en fantasifigur og alt det, mennesker uden samme handlekraft og rå, fysiske styrke kan drømme om at være, mens de sidder i biografen og f.eks. oplever ham gå i kødet på en flok svært bevæbnede bankrøvere.

"I know what you're thinking. 'Did he fire six shots or only five?' Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?"

Dirty Harry Ultimate Collector's Edition. Fem film og timevis af ekstramateriale. Region 2. Warner Home Video

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her