Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

Anja & Viktor for femte gang

Kultur
12. september 2008

Man kan ikke kalde konfliktstoffet i den nye Anja & Viktor-film sindsoprivende, idet vi væsentligst skal bekymre sig om, hvorvidt parret får deres gamle lejlighed på Sankt Hans Torv tilbage, samt om Anja vil sige ja til kirkebryllup med den Viktor, hun stadig elsker.

Det er, som om Søren Frellesen, der denne gang står for både manuskript og instruktion, bevidst har villet gøre intrigen ultratriviel for bedre at kunne koncentrere sig om de mange drilagtige detaljer, deriblandt den ganske veloplagte satire over reality tv, som filmen munder ud i.

Det klæder serien at få Frellesen bag kameraet, for selv om han hverken som forfatter eller instruktør foragter en vandet vits, har filmen et humoristisk niveau, som hænger sammen med den afslappede tilgang til stoffet.

Romantikken får sit i nogle nattescener på Kongens Nytorvs skøjtebane, men de scener, der skal bæres af Anja og Viktor, er nu ikke filmens bedste. Her mærkes en tendens til anstrengt overspil hos aktører, hvis vigtigste trumfkort var dugfrisk ungdoms-charme. Det skær af selvbevidsthed, som er kommet over deres ageren, står ikke så godt til et relativt beskedent talent.

Til gengæld griber en del birolleskuespillere chancen for at skabe skægge portrætter omkring hovedrolleparret. Johannes Lilleøre er virkelig sjov som en rar, alvorsfuld provinsnørd af en student, der prøver at hjælpe parret juridisk, og Birgitte Hjort Sørensen skaber en sylespids karikatur af en nosseknuserhystade med ben og arme som fægtende strikkepinde ud i luften. Lily Weiding er sød som gavmild romantiker, men Frellesen kan ikke helt få hendes scener til at ramme den rigtige tone.

Jan Gintberg rammer plet som selvglad realityshow-vært, og i det hele taget gør filmen velgørende grin med denne tåbelige form for tv-underholdning. Filmen er ikke noget intellektuelt storværk, men alt i alt bærer serien i denne ombæring sin alder forbløffende godt.

Anja & Viktor - I medgang og modgang. Instruktion og manuskript: Søren Frellesen. Dansk (Imperial, Palads, CinemaxX, Falkoner og en syndflod af andre biografer.)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her