
Siden Dan Brown udgav Da Vinci Mysteriet - fuld af skjulte budskaber og hemmelige slægtsskaber - og blev stinkende rig på konspirationerne, har blandingen af historie, fakta og fiktion gået sin sejrsgang verden over. Mange har søgt at efterligne den succesrige skribent - men mest uden held.
Nu forsøger en dansk lektor sig så med en ægte dansk hyggeversion, Manden på tapetet, der som Da Vinci Mysteriet indeholder ikke bare hemmelige slægtskaber, men også en mand og en kvinde på jagt efter sandheden. Og historien hænger sammen og lykkes det meste af vejen. I hvert fald sidder man fast i forfatterens greb og er på til sidste side, selv om plottet ikke er det mest avancerede.
Den midaldrende forsker Julius Mendel, der er specialist i Tycho Brahe, bliver hyret af den rige bogsamler Castenborg - der også er Brahe-elsker - til at undersøge en hidtil ukendt og værdifuld observationsprotokol, som den danske astronom tilsyneladende har skrevet i sine tidlige år. Castenborg har fået tilbudt dokumenterne, og Mendel tager til Prag sammen med Castenborgs smukke datter Cecilie - som han naturligvis forelsker sig håbløst i - for at hente de dyrebare skrifter hjem. Turen til Prag udvikler sig dramatisk, og tidligt aner man, at ikke alt er, som det giver sig ud for. Slet ikke Castenborg.
Vel hjemme igen graver Mendel - og hans gode ven Finke - i fortiden og i Brahe-protokollen, og mens nutiden smuldrer omkring dem, dukker en usædvanlig historie om Tycho Brahe ud af Kronborgs Gobeliner. Stille og roligt samler Mendel brikkerne til en helt unik udlægning af vægtige dele af dansk og britisk kulturhistorie.
Det hænger sammen
Den danske astronom Tycho Brahe var i virkeligheden far til den britiske dramatiker William Shakespeare. Sådan! Det er den opsigtsvækkende tolkning, som Mendel kommer frem til undervejs i bogen. Og som altså også forfatteren Ib Lucas er nået frem til. Lucas har ifølge forlaget baseret sin teori om slægtskabet mellem de to store mænd på omfattende research i historiske kilder, og han er sikker på, at teorien holder i virkeligheden.
Sagen er, at der er et sort hul i Shakespeares liv fra 1585 til 1592, som eftertiden ikke aner noget om. Hvor han har befundet sig, og hvad han har bedrevet, ved man altså ikke. Ib Lucas godtgør, at Shakespeare er at finde på Kronborgs gobeliner sammen med Brahe, og at dramatikeren har brugt de forsvundne år sammen med Brahe i hans laboratorium på Hven. Blandt andet viser Shakespeares detaljerede beskrivelser af Kronborg i værket Hamlet, at han formentlig har været i Danmark. De nærmere omstændigheder må man selv læse sig til. Forfatteren forsøger dernæst at føre endnu et bevis for sin påstand ved bl.a. at fremdrage Hamlet-citatet "To be or not to be", som han mener henviser til Tycho Brahes initialer (TB). Når stykket Hamlet så dertil handler om at hævne sin far, hænger det hele sammen.
Oveni alle udredningerne om slægtskabet mellem de to mænd skal lægges flere giftmord, mystiske aflytninger, forfølgelser, en hed romance og lidt ludomani. Og så har man altså en aldeles underholdende og hyggelig dansk variant af 'Da Vinci'. Tilmed skriver Lucas sådan, at man stort set kan overføre historien direkte til lærredet: elegant og enkelt. Det er ikke så underligt, for forfatteren har ikke bare en del bøger bag sig; han har også arbejdet som dramaturg på danske spillefilm og har skrevet film- og tv-manuskripter.
Så skidt med om den opsigtsvækkende og læseværdige teori om slægtskabet holder - og med at det nutidige plot kunne have været en anelse mere avanceret.