Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Frit kantslag på alle hylder

Personerne i Dorthe Nors' noveller slår, skyder deres hunde og sårer hinanden følelsesmæssigt, men det sker næsten umærkeligt, og det er nok derfor, man er mærket efter læsningen
Titlen 'Kantslag' handler i virkeligheden ikke om karate, som man skulle tro. Det ville ellers passe meget godt med den måde novellerne rammer én på. Men kantslag betyder faktisk et slag på kanten af lilletrommen. Arkiv

Titlen 'Kantslag' handler i virkeligheden ikke om karate, som man skulle tro. Det ville ellers passe meget godt med den måde novellerne rammer én på. Men kantslag betyder faktisk et slag på kanten af lilletrommen. Arkiv

Kultur
25. september 2008

Dorthe Nors har tidligere udsendt romanerne Soul (2001), Stormesteren (2003) og Ann Lie (2005), og nu udgiver hun 15 tætte noveller samlet under titlen Kantslag. Det ord fik jeg først sat i forbindelse med karate og kampsport, fordi jeg syntes det passede så godt til den måde, novellerne ramte mig på, og så fordi kvinden i titelnovellen får en del slag af ham, hun helt sikkert har været i seng med for sidste gang. Sidste gang fordi den ellers overtolerante og selvudslettende kvinde helt undtagelsesvist svarede igen. Det kan have været, da manden faldt i søvn, eller også forvandlede hun sig et øjeblik til en grusom honey fra en Tarantino-film. Novellen giver flere muligheder, nu ligger han i hvert fald meget stille ved siden af hende.

Lidt forvirret blev jeg så, da jeg holdt op med frit at associere og derimod spurgte den nærmeste trommeslager, hvad et kantslag helt præcist er. Et slag på kanten af (lille)trommen selvfølgelig. Altså en måde at slå på trommen på, som ikke oprindeligt var meningen, men som alligevel er helt almindelig og udbredt. Men den viden kan i hvert fald jeg ikke bruge til så meget i forhold til Dorthe Nors' noveller, eller det kan jeg godt, men kun fordi man strengt taget kan bruge beskrivelsen på alle mulige gode, tankeprovokerende noveller - og slår trommeslagere egentlig ikke bare på alt, som giver en fed lyd?

Menneskekloge

Kantslag bliver bedre, jo nærmere bekendtskabet bliver. Novellerne er ikke særligt underholdende og morsomme (som Juul og Helle kan være det), de nøjes simpelthen med at være gode, syrede og menneskekloge, og vel og mærke kloge på mange forskellige slags mennesker. Lige fra den alkoholskadede tigger fra New York til en teenagepige fra landet i Danmark.

Når Dorthe Nors holder realismens spejl op foran parforhold, tv-seere og netsurfende natteravne, kan man nikke og tænke, at det skal nok passe, men når hun går ind i hovedet på sine personer, fortæller fra barnets perspektiv og skildrer det landlige (som må være hendes egen baggrund) har hun noget meget originalt at byde på.

Det landlige naboskab indfanges f.eks. uden de store armbevægelser i det, som også er et kort og præcist portræt af Tina, der ikke som Mortens kone, har noget, hun kalder "fabulerende kunst" på væggene. Ordene hænger som fremmedelementer i luften og må stå i kursiv. 'Man' (dem uden fabulerende kunst på væggene) kommer altid til at virke en smule forkert(e) hjemme hos Morten og hans kone: "Især kom Tina til at virke som den type, der ikke havde noget imod at stikke sin hånd ind i en and og trække kråsen ud. Det var, fordi hun var vokset op på landet. Hun vidste, hvordan det meste så ud indefra. Hun var også ligeglad med, at det lugtede lidt, hvis bare det kunne bruges til noget." Og med sådan et citat er jeg selvfølgelig straks nødt til at rette mig selv, fordi jeg før skrev, at Nors ikke er underholdende og morsom, for lige her er hun det jo faktisk.

Men det er persontegningen, der er Dorthe Nors stærke side som forfatter. Især voksne set med barnets øjne, sådan som det ses i 'Ællingen', der tegner et portræt af en mand, som man kort og godt kunne kalde et dumt svin, men som man med Nors særlige måde at håndtere barnets perspektiv på bliver nødt til at indrømme ligner én selv og os alle sammen i hvert fald en smule.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her