Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

Fuldtonet taberromantik

Kultur
5. september 2008

Erik Clausen møder Ed Wood i franske Michel Gondrys varmt nostalgiske bagatel af en metakomedie 'Be Kind Rewind'. Filmens primære location er en forfalden videobutik i en uglamourøs mindre by i New Jersey, som enfoldige Mike (Mos Def) skal passe, mens ejeren er bortrejst. Butikken, forstås, ikke byen.

Da Mikes kugleskøre ven Jerry (Jack Black) ved et bizart uheld sletter alle vhs-båndene, iværksættes en surrealistisk redningsaktion: Med kønne Alma (Melonie Diaz) fra det lokale renseri i rollen som love interest, damsel in distress m.m.m. laver Mike og Jerry deres egne febrilske genindspilninger af de kendte Hollywood-film komplet med hjemmebryggede special effects.

Trioens nedskrællede no-budget autenticitet går rent ind hos folkene i nabolaget, og langsomt revolutionerer de kundernes måde at se film på - samt deres måde at se på film - hen imod noget langt mere deltagende og personligt. Det er rørende pointer.

Gondry gør en del ud af, at de glade/gale amatørers værker har en spilletid på blot 20 minutter. Dette kunne snildt ses som en indirekte indrømmelse af, at hans præmis unægtelig er smurt tyndt udover halvanden time. Som spillefilm er Be Kind Rewind fin, som novellefilm ville den utvivlsomt have været sublim. Ekstramaterialet inkluderer en løjerlig samtale mellem Black og Gondry.

Be Kind Rewind. Instruktion og manuskript: Michel Gondry. Region 2. Sandrew Metronome

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her