Læsetid: 2 min.

En lektion for livet

12. september 2008

Enhver underviser drømmer om disciplinerede og deltagende elever, men man skal som bekendt passe på med, hvad man ønsker sig - man risikerer at få det opfyldt.

Sådan lyder den sorte joke, der løber som en understrøm gennem den ellers gravalvorlige Bølgen, der er baseret på et socialt eksperiment udført af den unge lærer William Ron Jones i Californien i 1967.

At en tysk instruktør, Dennis Gansel, nu binder an med materialet, giver det selvsagt ikke just mindre klangbund, og både Nazi- og Østtyskland nævnes da også undervejs.

Jürgen Vogel spiller Rainer Wenger, en yngre, progressiv lærer med en eksotisk fortid som BZ'er i Kreuzberg. Da hans elever skråsikkert bedyrer, at et diktatur ikke ville kunne opstå i dag, beslutter Rainer sig for at sætte den forestående projektuge af til at hamre en pæl gennem denne overbevisning.

Det begynder i det små: Eleverne skal tiltale ham 'Hr. Wenger' frem for 'Rainer' og rejse sig op, når de har ordet. Dernæst får Rainer dem til at trække i ens hvide skjorter.

Derefter behøver han faktisk ikke at bidrage yderligere: Med et par markante undtagelser bobler eleverne af initiativ, og snart har de døbt deres nyfundne, stramt organiserede sammenhold 'Bølgen' samt skabt en hjemmeside, et logo og en salut. Som ugen skrider frem, går det op for Rainer, at eksperimentet er ved at glide ham af hænde.

Gansels billedsprog er ungt og vitalt. Men tempoet er dog så rask, at man skal være på stikkerne, for at få det hele med. Ikke uproblematisk, når man har at gøre med en film, der vil mane til eftertanke. Selvom eksperimentet altså faktisk har fundet sted, får fejlskøn i iscenesættelsen af og til plottet til at virke konstrueret. Fuldt forventeligt er det klassens socialt svageste elev, som ivrigst rider med på bølgen, men det er svært at sluge, når han efter blot to dage - iført sin nye, hvide skjorte - brænder sit gamle tøj. Det ville også have været forfriskende, hvis klassens kritisk-kontrære, venstreorienterede pige ikke havde dreadlocks. Men hvis persontegningen tenderer mod det stereotypiske, er skuespillet glimrende, og filmens pointer og morale så afgjort en gentagelse værd.

Bølgen. Instruktion: Dennis Gansel. Manuskript: Dennis Gansel og Peter Thorwarth. Tysk (Empire, Gloria og Vester Vov Vov i København samt tre biografer i provinsen). Foto: Miracle Film

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu