Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Palme-morderen afsløret

Dog blot i fiktiv form i Leif GW Perssons kriminalroman 'Falder frit som i en drøm', der er lidt for meget kriminologi og lidt for lidt roman
Mordet på den svenske statsminister Olof Palme satte gang i en masse konspirationsteorier. Med ny krimi kommer endnu et bud på, hvem morderen er.

Mordet på den svenske statsminister Olof Palme satte gang i en masse konspirationsteorier. Med ny krimi kommer endnu et bud på, hvem morderen er.

Kultur
11. september 2008

Sidste sommer gik den svenske krimiforfatter og professor i kriminologi Leif GW Persson i kødet på sin kvindelige kollega Camilla Läckberg. Den storsælgende krimidronning lader hånt om litterariteten, mente han. Litterært betragtet er hendes romaner på niveau med hesteblade til teenagetøser, sagde han. Med rette efter min mening.

Der er ikke meget hesteblad over Perssons egen seneste mobbedreng af en krimi, Falder frit som i en drøm. På 604 tætskrevne sider gennemgår han et yderst kompliceret plot, der munder ud i afsløringen af selveste Olof Palmes morder. Alligevel kniber det ironisk nok en smule med lige netop litterariteten for litteraturens vogter. Der er lidt for meget kriminologi og lidt for lidt roman i denne kriminalroman.

Falder frit som i en drøm er afsluttende del af en trilogi, som Persson med ærbødig reference til den svenske krimis bedsteforældre, Sjöwall og Wahlöö, har kaldt 'En roman om en forbrydelse'. I de to foregående bind, Mellem sommerens længsel og vinterens kulde og En anden tid, et andet liv, har Persson berørt Palme-sagen perifert, men nu går han for alvor til stålet for at opklare det mord, der har holdt flere politifolk beskæftiget end nogen anden enkeltforbrydelse i verdenshistorien.

Chefen for rigskriminalpolitiet, Lars Martin Johansson, vil indstille sin flotte karriere med et brag af en afsløring. Han indkalder sine skarpeste medarbejdere til officielt at sortere de enorme mængder efterforskningsmateriale, men i realiteten og i al hemmelighed at gøre endnu et forsøg på at opklare forbrydelsen, som den såkaldte Palme-gruppe, ledet af statsadvokaten i Stockholm, er gået håbløst i stå med.

De kloge hoveder går grundigt til værks. Og det gør Persson også. Ballistiske finesser, alternative flugtruter, blindgyder i efterforskningsmaterialet, praksiser for arkivering af afhøringsrapporter og al dens slags får lov at fylde rigtig meget. For meget efter min smag.

Praktisk sandhed

Palmemordet satte gang i mængder af konspirationsteorier. PKK, CIA og det svenske politi er blot nogle af de instanser, der skulle have været indblandet. På den anden side er der fortsat mange, der mener, at det var den kriminelle narkoman Christer Pettersson, som blev dømt for mordet i byretten, men frifundet i landsretten, der skød Olof Palme.

Persson hører ikke til sidstnævnte. Johansson og hans medarbejdere konkluderer tidligt i romanen, at den for øvrigt for længst afdøde Christer Pettersson ikke kan være den skyldige. En sådan klumrian kan ikke have udført det professionelle mord, og et vidne, der skal have set gerningsmanden, kunne ikke genkende Petterson, selv om han tilfældigvis kendte ham af udseende på forhånd.

Det skal selvfølgelig ikke afsløres her, hvem der så skød Palme ifølge Persson. Men jeg kan vist godt afsløre, at gerningsmanden i romanens sammenblanding af fakta og fiktion hører til på fiktionssiden. Man skal med andre ord ikke læse bogen i håb om en afsløring af den virkelige morder.

Med afsløringen tager Persson fat på et centralt tema i bogen: forskellen på den faktiske og den praktiske sandhed. Spørgsmålet bliver nemlig, om det er i nationens interesse at afsløre den faktiske gerningsmand, da det vil skabe ikke så lidt røre og utryghed i folkhemmet. Måske er det klogere blot at lade det blive ved den praktiske sandhed, at outsideren Christer Pettersson var den rigtige mand, selvom politiet manglede fældende beviser.

En interessant diskussion, må man sige, som dog desværre drukner i opklaringsteknisk fnidder og fnadder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her