Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

De unge skal redde dagen

Michael Moore skriver bøger og laver film og forsøger at gøre en forskel ved det amerikanske præsidentvalg - han er bange for, at demokraterne igen smider sejren væk
Kultur
23. september 2008

Den amerikanske valgkamp nærmer sig med hastige skridt, og Michael Moore er for alvor gået i offensiven. Det er ikke nogen hemmelighed, at han er alt andet end glad for præsident George W. Bush, og den amerikanske dokumentarist, forfatter, samfundsrevser og humorist har nu gennem et par måneder brugt sit email-nyhedsbrev til at kommentere alt fra Obamas valg af vicepræsident-kandidat og Sarah Palins abortmodstand til den republikanske senator Joe Lieberman - der bestemt ikke kan lide Moore - og republikanernes konvent.

Michael Moore har sågar sendt et åbent brev til Gud, hvori han beder om, at orkanen Ike ikke rammer Louisiana, mens han samtidig kritiserer præsident Bushs indsats, da orkanen Katrina hærgede staten i 2005.

Moore har endda haft tid til at skrive en ny bog, Mike's Election Guide 2008, og lave en ny film, Slacker Uprising, der fra og med i dag kan downloades kvit og frit fra internettet - hvis man altså bor i USA eller Canada. Ved de to seneste præsidentvalg, i 2000 og 2004, kæmpede Moore indædt for at mobilisere modstanden mod Bush & co., men det var ikke nok. Nu forsøger han så igen med alle tænkelige midler og medier og en fornemmelse af, at det denne gang ikke burde kunne gå galt: Barack Obama bliver USA's næste præsident.

Demokratisk selvmål

Det forhindrer dog ikke Michael Moore i at ridse demokratiets spilleregler op én gang til - blot for at være på den sikre side - og samtidig forsøge at ruske op i den menige amerikaner, så han eller hun gør sin borgerpligt, stemmer og bakker op om demokraterne, der efter Moores mening er så usikre på sig selv, at de godt kunne finde på at smide en ellers sikker sejr væk.

"Demokraterne er mestre i at ødelægge det for sig selv," skriver Moore i vanlig humoristisk stil, "og de ødelægger det især, når vælgerne synes desperate efter at give dem sejren."

Det begyndte med demokraternes manglende evne til at slå Nixon, "den mest afskyede politiker i amerikansk historie", og fortsatte med "deres forbløffende manglende evne til at slå den mest afskyede politiker i verden, George d. 2.."

Svar på tiltale

Men hvordan undgår man, at historien gentager sig? Man skal i hvert fald lade være med at sige pæne ting om John McCain, skriver Michael Moore. Folk begynder bare at tro på dem. Man bør heller ikke glemme, at Hillary Clintons kampagne betød meget for mange kvinder, og at Obama bør holde en lige så fantastisk tale om køn, som han holdt om race i marts i år.

Det er dumt, fortsætter Moore, at undervurdere republikanerne og forvente, at de bare resignerer.

Det handler om at give dem svar på tiltale - også når de sviner Obama og hans folk til - og man skal samtidig stå ved det, man selv siger og ikke trække det hele tilbage, blot fordi modstanderne ikke bryder sig om det og forsøger at få én til at tage sig dårligt ud.

Michael Moore har naturligvis også 10 gode ideer til Barack Obama, som han kan bruge, når - og ikke hvis - han bliver valgt til præsident og indtager Det Hvide Hus.

"Alle, som prøver at tjene penge på sundhedsvæsenet, skal arresteres," lyder en af Moores ideer, mens andre går på at forbyde biograf-reklamer, afskaffe bruger-betaling og i stedet indføre et nyt velfærdssystem og "bekæmp den næste generation af Amerika-hadere ved at grave brønde."

Det handler jo om at hjælpe folk i fremmede lande, når de sulter og tørster, ikke om at udnytte og bekrige dem.

Alle skal være med

I første halvdel af Mike's Election Guide 2008 svarer Moore på spørgsmål fra menige amerikanere - nogle af dem har han vist konstrueret selv for at slå en pointe fast - der er forvirrede over begreber og praksisser i amerikansk politik. Det er denne forståelse af, at man for at få et demokrati til at fungere skal have alle med - høj og lav, rig og fattig, gammel og ung - der kan gøre Moore til en vigtig skikkelse i valgkampen.

Han havde ikke held med at vælte Bush, da han i 2004 rejste rundt i hele USA og besøgte universiteter for at vise sin film, Fahrenheit 9/11, i håbet om, at den ville åbne de unge menneskers øjne for Bushs bagtanker med at gå i krig i Afghanistan og Irak, engagere dem og få dem til at stemme Bush hjem ved præsidentvalget.

Det er denne USA-turné, Moores nye film handler om. Slacker Uprising følger ham rundt i landet, hvor, skriver Moore i et af sine nyhedsbreve, "mit mål var at hjælpe med at få et rekordstort antal unge vælgere og andre, som ikke havde stemt før, til at stemme. Den del var en succes. Ungdommen var den eneste aldersgruppe, som John Kerry vandt."

Moore fortæller, at det, han så på turneen, var både inspirerende og skræmmende - unge i tusindvis samledes, og lokale republikanere i en af staterne forsøgte at få ham arresteret - og "det var indlysende, at det var de unge mennesker, som skulle redde dagen - præcis som ved dette års valg."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Christian de Coninck Lucas
Christian de Coninck Lucas

http://www.alternet.org/workplace/99895/let%27s_stop_the_greatest_theft_...

Se kommentarer for velbegrundet middelklasse vrede, der er til at føle på. Hvis ikke Wall Street passer meget på kommer der en græsrodsreaktion som ej heller Washington kan ignorere. Vi taler potentielt tusinder og tusinder i protest....

En lille opinionsundersøgelse på Google giver følgende:
Hit 27. august 23. september

"vote McCain" = 526.000 1.370.000
"vote Obama" = 1.810.000 2.980.000

"no McCain" = 163.000 1.520.000
"no Obama" = 322.000 502.000