Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Dansk instruktør sætter kontroversielt stykke op i Beirut

Skuespiller og instruktør Hassan Preisler havde for få dage siden instruktørpremiere i Libanon på et teaterstykke om, hvordan palæstinensiske flygtninge overlever et liv som udskud - Det gør de bl.a. med sort humor
Kultur
21. oktober 2008
Hassan Preisler berører et tabu i Libanon ved at lave teater om palæstinensernes usle liv i bunden af samfundet.

Hassan Preisler berører et tabu i Libanon ved at lave teater om palæstinensernes usle liv i bunden af samfundet.

Jeppe Michael

BEIRUT - Hvordan får man folk til at se et stykke om palæstinensiske flygtninges liv med frustrationer, tvangsflytninger, beskydninger, ydmygelser i grænsekøen af israelske soldater, rationeringer og mangel på håb i deres usle liv på Vestbredden?

Det gør man med begsort humor tilsat elegance og et skarpt øre for en mundret dialog at vise, hvor absurd det er at leve som individ - helt uden rettigheder.

Et grotesk eksempel på det er, at den palæstinensiske kvindelige hovedpersons bastardhund uden problemer får et israelsk id-kort til Jerusalem, så den frit kan rejse ind i byen. Men det kan ingen palæstinensere.

Men takket være hunde-id'et kommer hun ind, da israelerne tror, hun er rige jøders hundelufter! - men da hun pr refleks vil hjælpe en jøde, der får et hjerteanfald foran hende - sætter hun nærmest sit eget liv på spil som illegal inde i Israel.

Sharon og min svigermor hedder stykket, som den danske skuespiller Hassan Preisler debuterede med som instruktør i Beirut i Libanon for få dage siden.

Han er nok mest kendt for sin rolle som 'hvid' dansker - trods sine halvt pakistanske rødder - i filmen Grønne hjerter fra 2006 Han har før arbejdet i Beirut og Damaskus i Syrien med bl.a. dansk kulturstøtte.

Stykket er baseret på bogen af samme navn fra 2004 af den palæstinensiske kvindelige arkitekt og forfatter Suad Amiry. Bogen udspringer af hendes breve og e-mail over to årtier.

Bogen vandt den prestigefyldte italienske Viareggio-Versilia-pris. Stykket har kun været opført i New York og i London - og nu i Beirut.

Ingen gider se det reele

Titlen, Sharon og min svigermor, refererer til, da Israel i 42 dage belejrer og beskyder Yasser Arafats hovedkvarter i Ramallah på Vestbredden. Suad og hendes svagelige svigermor på 92 år ender med at leve 42 døgn indespærret bag fire vægge i Ramallah, mens alt buldrer og ryger uden for.

"Det føltes som 42 år", har Suad Amiry sagt, for svigermoderen er ikke nogen taknemmelig og ydmyg person. Hun klager, brokker og hakker på sin svigerdatter med rystende gammelmor gesti - velspillet af en libanesisk skuespiller i 20'erne. Det er skingrende morsomt og gribende i Hassan Preislers instruktion. Som han selv forklarer til Information til forpremieren, hvor mindst 20 pressefolk er dukket op, inklusive libanesisk tv og BBC Radio:

"Hvis man har udgangsforbud i flere år i træk, ens familie er flygtninge på fjerde generation, så bliver man nødt tage let eller med galgenhumor på livet, ellers dør man. Det er min idé. Ingen kan holde ud at se et realistisk stykke om palæstinseres tragiske liv. Teksten søger det absurde i det, og det har jeg prøvet at understrege, " siger Preisler.

Udskud i Libanon

Han forklarer selv det store presseopbud med, at palæstinensere er et stort tabu-emne, man ikke berører i Libanon. De er nederst i hierarkiet og har ikke en gang ret til at tage arbejde som f.eks. taxachauffør. De er og bliver statsløse i Libanon.

Det absurde afspejles fint i scenografien, der er meget minimal: Et skrivebord, hvor Suad sidder ved en skrivemaskine og nedfælder de himmelråbende episoder - der levendegøres af hende selv og fire andre skuespillere i rapt tempo og med små virkemidler og rekvisitter så som blinkende lommelygter, røde pælæstinenser-tørklæder, grønne skihuer, som illuderer de barske israelske soldater.

Forestillingen er på engelsk - med letfattelige arabiske og hebræiske fyndord. Det hele er underlagt musik af Savage Rose, the Doors etc.

Som den palæstinensiske hovedperson (Suad) siger med armene hævet mod himlen:

"Vi bliver behandlet som terrorister - også uanset hvor rigtigt vi opfører os, så kan vi lige så godt handle som terrorister".

Sahron and his mother in law. Tekst: Suad Amiry. Instruktion: Hassan Preisler. Theâtre Monnot, Rue de l'Université St. Joseph i Beirut. Kl. 19 indtil den 26. oktober.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

bendt petersen

Hvornår kan det mon ses i DK?

Karen Kristensen

Suad Amirys bog er faktisk udkommet på dansk i 2005 på forlaget Arvids. Den hedder Sharon og min svigermor og er oversat af Britt Scherfig.
Jeg ønsker Hassan Preisler held & lykke med stykket, som jeg håber vi får at se i Danmark.