Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

Double Trouble

Kultur
24. oktober 2008
"Spionage er ikke forbeholdt James Bond," lyder en af Roger Moores replikker i det metafysiske mysterium Manden der jagtede sig selv (1970)

"Spionage er ikke forbeholdt James Bond," lyder en af Roger Moores replikker i det metafysiske mysterium Manden der jagtede sig selv (1970). Tre år senere sprang Moore som bekendt ud som netop 007, men her er der tale om industrispionage i Londons elektronikbranche, hvor filmens hovedperson arbejder.

Moore kommer helskindet igennem den - eller rettere de krævende roller - som vanemennesket og borgerdyret Harold Pelham.

Efter en grim bilulykke får Harold hjertestop i et minuts tid. Det lykkes dog lægerne at få Harold til hægterne igen. Men snart begynder folk omkring ham at henvise til hændelser, han ikke kan huske. Han har tilsyneladende fået en dobbeltgænger.

Inden ulykken oplevede fortravlede Harold turbulens på jobbet og problemer i privatlivet. Mon dobbeltgængeren kunne finde på at drage fordel af, at Harolds smukke hustru længe har følt sig forsømt i ægtesengen?

Historien hører til i 'bedsteborger går fra besindelsen'-kategorien. Slipset spiller en stor symbolsk rolle, og nogle af filmens vigtigste temaer er da også normer og (snævre) normalbegreber.

Harolds splittelse lader sig læse som det daværende britiske samfunds splittelse mellem flip og formalitet, frisind og tradition. Tydeligst udtrykt i en en skummel psykiater, der opfordrer Harold til give sig sine undertrykte hedonistiske tilbøjeligheder i vold. Filmen er mærket af tidens tand, men også en kuriøs lille sag for folk med interesse for britisk kultur.

Ekstramaterialet tæller bl.a. et kommentarspor med gyserinstruktørerne Joe Dante og Stuart Gordon.

Manden der jagtede sig selv. Instruktion: Basil Dearden. Manuskript: Basil Dearden og Michael Relph. Region 2. Sandrew Metronome

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her