Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Ekkoet fra Nebraska

Richard Powers har skrevet endnu en kompleks og krævende roman. Denne gang om rutinerede traner og forvirrede mennesker i det amerikanske hjerteland
Kultur
2. oktober 2008

Richard Powers skriver bøger, der ikke blot fortjener at blive læst flere gange, men kræver det. Den 51-årige amerikaner har læst fysik og litteratur og kan spille både cello, saxofon og klarinet.

Siden debuten Three Farmers on Their Way to a Dance (1985) er det blevet til otte af den slags frygtelig kloge og ambitiøse titler, der har det tilfælles, at de for det første er båret af forfatterens detaljerede viden om alt fra DNA og opera til kunstig intelligens og sæbe. For det andet, at de i deres forsøg på at forstå det moderne USA og dets indbyggere sætter to fænomener, der umiddelbart ikke har meget med hinanden at gøre, op mod hinanden.

Forrige år blev vi introduceret for Powers herhjemme med Sange i tid og rum, hvori forfatterens kendskab til opera og naturvidenskab danner grundlag for en episk skildring af USA og racisme i det forrige århundrede.

I Ekkomageren handler det om en hjerneskadet ung mands forsøg på at finde sig selv, og en halv million traner, der i modsætning hertil ikke har det mindste besvær med at finde vej.

På en landevej i Nebraska tæt ved Plattefloden, som firefemtedele af alle jordens klittraner hvert år passerer, når de er på træk, kører den 27-årige Mark Schluter galt en sen nat. Hans søster Karin dukker straks op ved hans sygeseng og beroliges for en stund, da det ser ud til, at han kommer sig efter en hovedlæsion.

Men det sker ikke, Mark er ikke længere den samme, blandt andet er han overbevist om, at Karin er en dobbeltgænger. Det viser sig, at Mark lider af Capgras syndrom, som indebærer, at han nægter at identificere ting, han ellers godt kan genkende. Han synes ganske enkelt at kæmpe en svær kamp mod sin forestillingsevne.

Men i øvrigt er alt måske heller ikke, som det ser ud. For hvorfor er der tre sæt hjulspor på ulykkesstedet, og hvem har skrevet den mystiske seddel, der er blevet lagt på Marks sengebord på hos-pitalet, mens han lå i koma? Herpå står der:

"Jeg er Ingen/men i Nat på North Line Road/førte Gud mig til dig/så Du kunne leve/og bringe en anden tilbage."

Mens Karin kontakter den berømte kognitive neurolog og bestsellerforfatter Gerald Weber, der minder meget om virkelighedens Oliver Sacks, for at få hjælp, går Mark selv i gang med at lede efter sandheden om beskeden på denne seddel -

Tilværelser ændres

Titlen referer både til de mange traner, der hvert år kommer forbi Plattefloden, og til hjerneskaden, der runger som et ekko i Marks liv samt i tilværelsen hos dem omkring ham. Det gælder specielt Karin, hvis liv og hverdag er bygget op omkring hendes evne til at glemme egne behov og hjælpe andre. I et forsøg på at skabe sig en ny tilværelse var hun ellers flyttet fra hjembyen, men ulykken bringer hende tilbage hertil, og hér står hun så overfor spørgsmålet om, hvordan hun skal klare sig nu, hvor hun hverken er den søster, Mark ønsker sig, eller den person, hun selv håbede på at blive.

Også Gerald Webers tilværelse ændres som et resultat af trafikulykken, ikke mindst fordi han samtidig havner i en identitetskrise forårsaget af de første dårlige anmeldelser af en af hans bøger. Pludselig er han ikke længere den bredt anerkendte person, han altid har forestillet sig, at han var. Hvem er han så?

Original og ambitiøs

Tranerne har problemer med at overleve - og det skyldes ikke mindst menneskene, deriblandt den ene af Karins kærester - men i modsætning til menneskene har de hverken navigations- eller identitetsproblemer. Eller som det udtrykkes (i Rasmus Hastrups gode oversættelse):

"Dengang dyr og mennesker alle talte samme sprog, udtrykte tranernes kalden nøjagtig hvad de mente. Nu lever vi i uklare ekkoer."

Der kunne med fordel have været skruet lidt ned for et enkelt sidespor eller to og lidt op for humoren. Dette til trods er Ekkomageren endt som en på alle måder stor og inciterende roman - modig i sit stædige forsøg på at finde svar på spørgsmål, de færreste af os har tænkt på at stille, og sært varm i sit følsomme portræt af det lille liv levet efter den store katastrofe.

Vil man vide, hvorfor alle amerikanske litterater taler om Richard Powers som en af USA's mest ambitiøse, intelligente og originale litterære stemmer - og hvorfor han trods alle de fine priser, deraf en National Book Award til denne titel, ikke sælger mere - så er det her, du finder svaret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her