Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

Hurlumhej

Festival Series hedder en række dvd-udgivelser fra Sandrew Metronome, og, som navnet antyder, drejer det sig om film, der alle har haft et vist festivalliv
Kultur
17. oktober 2008

Festival Series hedder en række dvd-udgivelser fra Sandrew Metronome, og, som navnet antyder, drejer det sig om film, der alle har haft et vist festivalliv. Det er selvfølgelig en meget bred betegnelse, men dækker over det, man kan kalde mere eller mindre smalle kvalitetsfilm fra instruktører som Ang Lee, Stephen Frears og Mike Leigh.

Fra Leighs hånd er det nu muligt at fornøje sig med periodedramaet Topsy-Turvy, der handler om de succesfulde opera-skabere Gilbert & Sullivan. Filmen foregår i 1880'ernes London, og komponisten Sullivan er blevet træt af at sætte musik til Gilberts historier og sange. Publikum elsker dem stadig, men kritikerne siger også, at parret gentager sig selv, og et brud synes forestående.

Men så besøger Gilbert en japansk udstilling sammen med sin kone, og han bliver inspireret til at skrive en af det musikalske makkerpars mest populære operaer, Mikado. Sullivan er straks på, og Topsy-Turvy skildrer tilblivelsen af denne opera.

Her er skabede, overfølsomme skuespillere, alkoholiserede skuespillerinder, hysteriske instruktører, bekymrede teaterdirektører, og Mike Leigh har tydeligvis moret sig med at iscenesætte den farvestrålende fortælling om en tid, hvor folks facon og væremåde måske var mindre direkte og mere beleven, men ikke mindre brutal og ofte temmelig uforskammet.

Altid gode Jim Broadbent og Allan Corduner spiller hhv. Gilbert & Sullivan, og de har selskab af en lang række af britisk film og teaters allerbedste karakterskuespillere, blandt andre Shirley Henderson og Timothy Spall, og Topsy-Turvy - det betyder noget i retning af hurlumhej og hentyder til de universer, Gilbert skaber i operaerne - er på alle måder storartet underholdning.

Topsy-Turvy. Instruktion og manuskript: Mike Leigh. Region 2. Sandrew Metronome

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her