Læsetid: 3 min.

Den monstrøse massemorder

Ian Kershaws vældige Hitler-biografi i bearbejdet dansk udgave
Adolf Hitler hilses af det tyske folk. Takket være sin enestående og urokkelige fanatisme, sit brændende had og sine betydelige talegaver var denne forskruede dagdriver fra Wien nær endt som Europas enehersker.

Adolf Hitler hilses af det tyske folk. Takket være sin enestående og urokkelige fanatisme, sit brændende had og sine betydelige talegaver var denne forskruede dagdriver fra Wien nær endt som Europas enehersker.

16. oktober 2008

Interesserede ville roligt kunne give sig i kast med førsteudgaven i to bind på lige-ud-ad-landevejen-engelsk, hvilket dog ikke forklejner den nye udgave på dansk af det enorme materiale, som den britiske historiker Ian Kershaw har samlet i dette under alle omstændigheder omfattende biografiske værk om Adolf Hitler.

En lang række historikere har siden Anden Verdenskrig søgt at løse gåden om den groteske, mislykkede, intellektuelt uformående, men desværre ikke uintelligente østrigske bums. Takket være sin enestående og urokkelige fanatisme, sit brændende had og sine betydelige talegaver var denne forskruede dagdriver fra Wien nær endt som Europas enehersker.

Ian Kershaw er givetvis den historiker, der i sine grundige studier kommer længst rundt om skikkelsen. Dennes inderste gåde forbliver ikke desto mindre uløst. Den danske historiker Henrik Jensen er i Ofrets århundrede inde på et væsentligt spor: Hitler og hans håndlangere var jo alle ofre for skyttegravenes rædsler i Første Verdenskrig. Deres lidelser var imidlertid forgæves, og de tabte. Det had, der opstod derefter, blev rigeligt brændstof til politisk aktivisme i de katastrofale 1930'ere, og Hitler formåede at tale til de forsmåede og forfordelte, bitre tyske småborgere, til både mænd og kvinder. Foruden brændstoffet fandt Hitler sin egen drivkraft i et ubændigt had til jøder og alle andre, der skilte sig ud fra, hvad han forstod ved den ariske folkekrop. Krigen mod jøderne var for Hitler det vigtigste, og den var han lige ved at vinde.

De håndgangne mænd

Kershaws værk betoner bestandigt forskellen og rivaliseringen mellem på den ene side de håndgangne mænd i Hitlers omgivelser og på den anden det preussiske officerskorps. Efter de lange knives nat i 1934, hvor Hitler brutalt myrdede SA-ledelsen og adskillige andre, der stod ham i vejen, var denne diktator i modsætning til kollega Stalin faktisk trofast over for sine gamle medkæmpere. Hitler forstod at dele og herske, og ingen af die alte Kameraden kom på noget tidspunkt op på siden af ham eller nær på. Men han slog først og fremmest andre end sine fæller ihjel, og massemyrderierne gik ud over jøder og sigøjnere, homoseksuelle, sindslidende, egentlige politiske modstandere, russiske krigsfanger og i sidste ende de sammensvorne, der forgæves forsøgte at myrde ham i 1944. Over for generalerne nærede han uudslukkelig mistro og led under et bittert mindreværdskompleks. I hele sit liv modtog Hitler aldrig egentlig uddannelse, men uddannede sig selv i et miskmask af halvfordøjet mytologisk arvegods, totalmisforstået naturvidenskab, inderlige fordomme og alskens sludder og vrøvl; alt sammen noget, han selv byggede op til nagelfaste livsanskuelser stampet yderligere fast ved uendelige enetaler, og uden nogen turde sige et kvæk. Løgnen og bedraget, herunder selvbedraget, var Hitlers metode. Endog i døden, da russerne stod mindre end 500 meter fra førerbunkeren i Voss-Strasse, blev løgnen hans ledsager. Føreren var faldet i Berlin, hed det. Nej, han skød sig en kugle for panden, men først da hans land og Berlin var smadret til atomer, og millioner var dræbt for hans skyld. Bedre var tyskerne heller ikke værd, de var ham ikke værdige.

Lykkeligvis for den øvrige verden havde Hitler insisteret på at føre sine styrker selv, hvilket fik katastrofale følger for værnemagten og i sidste ende betød, at Tyskland jo tabte krigen med et langtrukkent brag.

Selv i den noget forkortede udgave på et bind, er Kershaws Hitler en ordentlig svend på 1080 sider. Men den er uundværlig for alle, der studerer Tysklands fortid og vil vide besked om dette dystre og tragiske kapitel i kulturlandets og Verdens historie.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu