Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Hvor alle veje fører til

Jørgen Johansens kyndige opfølgning af sine studier i pilgrimsvejene
Kultur
23. oktober 2008

Radioredaktøren Jørgen Johansen, af P1-lyttere kendt for sit glimrende Europa-program, leverer i sin seneste bog en vel fortalt lystvandring fra Cantebury til alle pilgrimmes naturlige mål: Rom, pavens residensby og Peterskirken med Sankt Peters grav. Vejen til Rom, Via Francigena som i 1994 blev ophøjet til europæisk kulturvej af Europarådet, er bogens emne. I århundreder fulgte fromme mennesker, der ønskede at afkorte skærsildens pinsler, disse hellige ruter til Santiago, til Jerusalem og til Rom. Det var ikke nogen spas at give sig ud på disse pilgrimsrejser. Ikke så få vendte aldrig tilbage. Farerne lurede overalt, og selv om de rejsende samlede sig i grupper - nogle gange hvis selskaberne var ved muffen med diskret bevæbnet eskorte - delte alle rejsende i middelalderen, handelsfolk, kurerer, almindelige mennesker på farten og langturspilgrimmene det primitive transportnet med tyve og røvere.

Den italienske del af ruten, som vel også er den mest interessante, er af den tidligere italienske regering lovet restaureret samt markeret med skilte - en katolicismens Margueritevej - formentlig også fordi italienerne ønsker deres pilgrimsvej styrket i konkurrencen med den meget populære gamle pilgrimsrute, som utallige i vore dage følger, nemlig Camino de Santiago i Nordspanien. Historikeren Jacques le Goff, som angiveligt er Jørgen Johansens inspirator, lægger i overensstemmelse med historikerne i den moderne franske tradition overordentlig vægt på infrastruktur herunder kommunikationssystemerne i middelalderen. Vejene udveksler ikke blot varer og mennesker, men kultur eller kulturer. Folk med forskellige vaner og adfærd, frembringelser og synspunkter afsætter langs vejenes skiftende lokale samfund deres spor, ofte varige.

Det er værd at bemærke, at lærde folk, munke og andre studerede fra Nordeuropa vandrede hele vejen ned til Rom, men også til Cordoba og helt til Nordafrika for at studere de græske filosoffer, som muslimske lærde forvaltede og hjertens gerne stillede til rådighed for disse folk, som de ofte opfattede (med nogen ret) som barbarer.

Fin 'rejsefører'

Johansens bog giver læseren rejsefeber. Man har lyst til - om end ikke til at gribe staven og muslingetegnet - så at pakke bilen og tage hele turen selv. Fra Canterbury, som i øvrigt takket være Thomas Becket var prilgrimsmål i England, og som Johansen også skildrer veloplagt, via Frankrigs middelalderprovinser med byen Provins som et oplagt delmål, over Alperne til de rige byer Milano, Parma, Lucca, San Gimignano, Siena, Pienza og endelig målet: den evige by.

Intet under at Jørgen Johansen kalder Via Francigena for den europæiske hukommelses vej. Det tør siges.

Det tør også siges, at Jørgen Johansen med endnu et værk af denne art placerer sig som en af landets fineste kulturhistoriske 'rejseførere' i det europæiske stof. Bøger om Santiago, Nordfrankrig, franske byer i det hele taget, Flamske og nederlandske steder samt en lærd håndbog i pilgrimsrejser tegner forud for denne udgivelse billedet af en skribent, der kender sit stof i detaljen. Bogen er rigt illustreret med gode billeder ved forfatteren og dennes medrejsende hustru Annette Bruun Johansen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her