Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Connie Hedegaard om Connie Hedegaard - og klimaet

Connie Hedegaard har skrevet en bog med sig selv i hovedrollen som klimaforkæmper nummer et. Hun giver en mulig forklaring på regeringens aktuelle kursskifte på miljøområdet
Kultur
25. november 2008

Hvem skulle have troet det, dengang i 2001: At man syv år efter nedslagtningen af Svend Aukens miljøministerium ville se statsminister Anders Fogh Rasmussen med opsmøgede ærmer kæmpe det bedste, hans mediemaskine kan, for at blive årets 'Mr. Klima'.

Verden er i sandhed af lave. Temperaturen stiger, isen smelter, og kloden rundt kappes politikere om at love handling og udvikling på klimaområdet.

Det gælder ikke mindst klima- og energiminister Connie Hedegaard, som sammen med statsministeren skal føre Danmark gennem et succesfuldt værtskab for næste års klimakonference i København, COP15.

Hun har nu udgivet en bog, hvor hun i en let tone giver sit bud på, hvordan vi er kommet dertil, hvor netop den 15. internationale klimakonference - og ikke mindst værtslandet Danmark - kommer til at spille en central rolle i fremtidens globale klimapolitik.

Og i ministerens egen udlægning har hun, en håndfuld forskere og centrale embedsmænd i ministerierne haft en afgørende indflydelse på, at den internationale klimapolitik flytter sig i disse år.

Forklarer kursskifte

I Da klimaet blev hot får læseren en tur rundt i Connie Hedegaards klimaunivers: lidt om videnskaben bag klimaet og lidt om politikeren Hedegaards forhold til videnskaben. Lidt om de internationale udfordringer, lidt om de danske ditto - samt en del om det både formelle og uformelle arbejde, som minister og embedsmænd har udført for at skaffe Danmark det efterhånden berømte COP15-møde.

Alt sammen ganske fint og svært at hidse sig op over for alvor. Ingen betvivler den konservative ministers reelle bekymring for det globale klima og de uoverskuelige konsekvenser, klimaforandringerne vil få for os mennesker.

Men når det er skrevet, hersker der ved læsning af Hedegaards nye bog heller ingen tvivl om, at klimakonferencen og regeringens rolle i klimaspillet handler om mere og meget andet end blot at afværge en klimakatastrofe.

"Det er politisk interessant for mig og regeringen at påtage sig så vigtig en politisk opgave," skriver hun og angiver blandt andet Muhammedkrisens negative fokus på fædrelandet som en motivationsfaktor for statsministeren til i 2007 at påtage sig den store opgave, som et globalt klimatopmøde unægteligt er.

I samme omgang tilbyder Connie Hedegaard en forklaring på regeringens grønne kursskifte, som det udfolder sig i disse dage:

"Når vi fik besøg af hele verden, lå det i kortene, at Danmark måtte sørge for at være helt i front - miljø- og klimamæssigt. Selvfølgelig havde det hele vejen igennem været et væsentligt perspektiv for mig. Fra dette punkt ville der ikke være nogen vej tilbage for den nye miljøpolitiske linje i regeringen."

Politisk branding

Det er svært ikke at se Da klimaet blev hot som endnu en brik i dette kompetent udførte stykke politisk branding.

Vi oplever i bogen, hvordan klimaministeren skaber nye unikke rammer for uformel dialog mellem miljøministre på Grønland, og hvordan hun på Bali i sidste øjeblik med en afgørende opfordring til den amerikanske delegation får USA til at ændre kurs og dermed gøre mødet til en succes i stedet for en fiasko. Og herhjemme sætter Hedegaard i sin tid som miljøminister klimaet på den folkelige dagsorden med kampagnen 'Grønt ansvar', hvor borgernes personlige ansvar for miljøet kommer i fokus. En helt ny tanke i ministeriet, fremgår det.

Connie Hedegaard har utvivlsomt udrettet meget godt i klimakampens tjeneste, og hendes professionelle håndtering af både politikere og medier vil helt sikkert være en central faktor i forsøget på at lande en fornuftig aftale under COP15. Men præcis hvor vigtig hun og hendes embedsværk har været, ved vi først, når musikken har spillet til november næste år. Og anmeldelsen bør vel skrives af en anden end ministeren selv.

Da klimaet blev hot giver kun få konkrete bud på, hvordan vi i Danmark skal håndtere de kommende års udfordringer på energi- og klimaområdet. Man kunne ønske sig, at Hedegaard havde fulgt sin egen opfordring i debatten om regeringens tidligere, forfejlede klimapolitik til at glemme fortiden og skue mere fremad.

Peter Hyldgård er nyhedsredaktør på videnskab.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her