Dødsstød til Newton

Kultur
7. november 2008

Det hele begyndte med Pink Floyds cover til Dark side of the moon. Et lys gennemtrænger en prisme og bliver til farver. Men Goethe var ikke tilfreds, og for 230 år siden satte han prismet op til øjet og opdagede, at både Newton og Pink Floyd tog fejl, da de lod farverne opstå i lyset, fra den ene kant til den anden. Kort sagt havde Newton troet, at farverne var i lyset, hvorimod Goethe fandt ud af, at farverne først opstår, når lyset møder mørket. Altså skulle Pink Floyd have placeret en hvid trekant på prismens højre yderside.

Turner sagde, at selv en gul har noget sort i sig, og han var ikke helt galt på den. Gul er lyset, der er blevet ramt af en lille smule mørke, hvorimod blå for eksempel er mørket, der er bleget svagt af lyset. Samme skæve efterforskning står Mads Gamdrup ikke for, men alligevel er hans fotografier voldsomt inciterende. De er store og klare, som fingeraftryk af farver, og selv om det måske svarer til at sidde og stirre ind i en 40-watts-pære, er det svært ikke at blive fascineret af den enkelhed, Gamdrup leverer. Her er ikke noget pis. Her er skåret ind til benet, vi ved, hvad der bliver snakket om - ligesom børn kan lide Disneyland, fordi der ikke er nogen skygger, så er de syv værker i Monochrome Colour Noise uhyggeligt præcise inddampninger af farvernes møde med lys og mørke, som man oven i købet bliver i et forfærdeligt godt humør af at stå og stirre på.

Og hvis det ikke er anbefaling nok til en tur til Islands Brygge, så har Gamdrup udtalt til kopenhagen.dk, at han har lavet værkerne ved at fremkalde farverne på 100.000 år gammel indlandsis hvorefter han har fotograferet boblerne, der er komprimeret til umenneskeligt tryk, når de eksploderer. mij

Mads Gamdrup: Monochrome Colour Noise hos Nils Stærk Contemporary Art til den 20. december

Kunst ved Jeppesen

Seneste artikler

 • Stressstreger

  23. september 2010
  Det bedste ved udstillingen er heldigvis Daniel Milans streg. En helt tynd sort krimskrams tilsat brede tykke sorte strøg. Det ser enerverende ud, fordi han kun tegner bevægelsen og skyggerne, og når man koncentrerer sig, får man øje på, at det er døde mennesker eller bizarre motiver med døde dyr og opstemte mennesker, han har tegnet...
 • Billige grin

  19. august 2010
  Moderne kunst for arabere er ligesom mavedans for danskere. Det er muligt, at vi alle har maver, men ve de egyptere, der skal tage imod den første danske mavedanserdelegation på kulturel udvekslingsrejse
 • Utopien nærmer sig

  19. august 2010
  Som en del af et projekt, der skal bringe utopien tilbage på kunstscenen, har kunstneren Goodiepal længe ført krig mod Det Jyske Musikkonservatorium, der fyrede ham i 2008. Krigen har ført ham verden rundt med en forelæsning om computerkunst, men dog ikke tættere på forsonende ord fra konservatoriet
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her