Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

De fik deres vilje og blev rockstars

Foran et lummert og ellevildt publikum i Store Vega sejrede Nik & Jay sig igennem deres seks år lange parade af radiohits. Nu skal der ske noget nyt, for ørehængerne er ved at være nedslidte
Foran et lummert og ellevildt publikum i Store Vega sejrede Nik & Jay sig igennem deres seks år lange parade af radiohits. Nu skal der ske noget nyt, for ørehængerne er ved at være nedslidte
Kultur
8. december 2008

Man kan spekulere. På hvordan det nogensinde lod sig gøre for to forstadslømler med en særlig forkærlighed for amerikanske pophoppere og R&B-stjerner som P Diddy og R Kelly at versionere MTV-attituder og hitformler til et særegent dansk produkt. Om hvordan deres i bund og grund skamløse popmusik greb om sig og pludselig var kommet for at blive.

Nik & Jay er blevet en insisterende og tilbagevendende landeplage, som danskerne først elskede at hade - og dernæst hadede at elske. Nu er duoen her bare, den hører til på radiobølgerne, og de færreste løfter længere et øjenbryn over, at de to rappere har det med at levere endnu en ørehænger.

Men hvordan kommer man videre derfra, når man ikke kan blive større herhjemme og er begyndt at gentage sig selv med refræner som "Boing boing", "Lækker lækker" og "Hot hot hot hot"?

Lørdag aftens - vanligt - udsolgte koncert i Store Vega på Vesterbro var måske et vendepunkt for duoen. De to medlemmer har luftet muligheden for en lang pause, mens medierne har spekuleret i et decideret brud, et udlandseventyr og en vaskeægte fallit, sågar, til hedonisterne fra Værløse nord for København.

Om Nik & Jay bør afprøve deres fornemmelse for fængende omkvæd i USA, eller om de kan fortsætte i samme uimponerede stil herhjemme er svært at sige. Men i går satte 28-årige Nicklas og den et år yngre Jannik i hvert fald kronen på det værk, der har vokset sig blingende og tvingende uomgængeligt i dansk pop siden september 2002.

Det er 75 måneder siden, og det gør ingen Kim Larsen eller Thomas Helmig, men salgsmæssigt er de to gamle garageband-medlemmer, offensive fodboldspillere og skatere fra postnummeret 3500 kommet deropad. Og det er det, de - sammen med deres to producerbagmænd, Jon og Jules - har stræbt efter hele tiden. Også selv om Nik lørdag aften gav udtryk for, at duoen intet fattede af de store salgstal, der var med dem fra starten.

Men jo, drengene har for længst fattet, hvordan branchen fungerer, og det demonstrerede weekendens vellykkede koncert til fulde.

Kog i remixet

De indledte den halvanden time lange seance med signatursangen fra sommeren 2002, 'Nik & Jay', hvor førstnævnte charlatan iført solbriller og en hel del håndtegn erklærede: "Fuck alting, jeg vil bare være rockstar". Det er Nik så blevet. Ikke mindst, fordi duoen i løbet af tre plader har serveret 12-13 radiohits for de danske teenagere, deres mindre søskende, større søskende og til sidst også forældre. Fanskaren har vokset sig bred gennem årene, men lørdag aften var det især det oprindelige publikum - de nu lidt ældre, men stadig hvinende piger - der dominerede gulvet i Store Vega. Der blev sunget overdøvende heftigt med på første albums sjæler "Elsker Hende Mere", hvorefter lokalskildringen af Værløse og omegn, "Tag Mig Tilbage", fik en stram akustisk overhaling af Nik & Jays trofaste og bundrutinerede backingband med trommeslager Peter Düring i spidsen. Alt sammen ledsaget af koreografier og sitrende nærvær fra hovedpersonerne selv.

Derfra gik drengene slavisk gennem hitsinglerne fra album nummer to, hvor den godt slidte nyklassiker "En Dag Tilbage" markerede et sjældent energimæssigt lavpunkt. Det blev der dog taget revanche for, da det snart efter blev tid til de clubbede og synthesizer-dominerede remixes, der længe har været duoens billet til en endeløs række af optrædener på landets diskoteker. Numre, man i øvrigt også får med i den aktuelle opsamlingspakke De Største. Ikke mindst "Lækker" fik sat kog i en sal, der i forvejen ikke kunne blive meget mere lummer.

Efter sigende tager horder af ungersvende efterhånden til Nik & Jay-koncerter for at lukrere på det massive overtal af piger i overdreven brunst, og mon ikke der var gevinst på adskillige hylder lørdag aften?

En foreløbig finale

Hvis enkelte mandlige publikummer rent faktisk kom efter musikken, var der især noget at hente i duoens mindre fortærskede up tempo-numre. De sprællede af vitalitet, og igennem den velproducerede "I Luv Ya" leverede Nik & Jay tilmed et fejlfrit rapflow, som ikke mange af landets mere hårdkogte rappere kan gøre dem efter.

Til sidst fik vi landeplagerne fra 2006's 3 - Fresh, Fri & Fly, og så manglede der kun de nyeste bonusnumre med den tilsyneladende selvransagende "Kommer Igen" i finalen.

"Dem, du møder på vej op/møder du på vej ned,"skrålede salen sammen med Nik & Jay. Hvis det mod forventning skulle være slut med duoen oven på denne vinter, kan forstadsprinserne nok tåle at se langt de fleste publikummer fra Store Vega i øjnene. Men hvis de vil blive oppe, skal de til at genopfinde sig selv og bringe noget nyt - det hitpakkede bagkatalog byder næppe på flere overraskelser.

Nik & Jay, lørdag aften, Store Vega, København

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her