Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Giften i blodet

Ulrich Thomsen i skræddersyet rolle som smuldrende pæn mand i Kristian Levrings velfortalte og formfuldendte psykologiske thriller 'Den du frygter'
Gennemført. I al sin coole formfuldendthed kan -Den du frygter- virke mere dygtigt dissekerende end følelsesmæssigt engagerende. Kristian Levrings nye film er ikke just original, men respektindgydende konsekvent gennemført.

Gennemført. I al sin coole formfuldendthed kan -Den du frygter- virke mere dygtigt dissekerende end følelsesmæssigt engagerende. Kristian Levrings nye film er ikke just original, men respektindgydende konsekvent gennemført.

Per Arnesen

Kultur
19. december 2008

Filmen tager i sidste tredjedel en drejning i plottet, som det ville være helligbrøde for en anmelder at afsløre. Der er nemlig ikke tale om en smart kovending af den art, som ganske ofte ses i amerikanske film, og som vilkårligt sætter den foregående handling i et radikalt ændret lys. Nej, Levrings genistreg forstærker og uddyber den anslåede tematik og skaber et autentisk gys af reneste psykologiske støbning.

Den slags skal der talent til, og begavet gennemført er denne film da også, selv om den ikke afgiver de store varmegrader og - i al sin cool formfuldendthed - kan virke mere dygtigt dissekerende end følelsesmæssigt engagerende.

Arkitekttegnet tomhed

Hovedtemaet - den velbeslåede ca. 40-årige mand i eksistenskrise - så vi allerede gennemspillet for et års tid siden i Hvid nat, der i øvrigt ligesom Den du frygter havde Anders Thomas Jensen som medforfatter.

Mikael (Ulrich Thomsen) har taget orlov fra sin stilling i et ministerium for at kunne hellige sig egne interesser. Men han har tilsyneladende ingen og glider over i en depression, som han forsøger at få hold på ved at skrive dagbog.

Han er familiefaderen, der har mistet sig selv i jagten på det såkaldt gode liv, og føler, at han holdes indespærret af sin veldesignede livsførelse. Det gode forhold til en kvik teenagedatter (Emma Sehested Høeg) fremstår som det eneste reelle lyspunkt i hans hjemmegående luksustilværelse i den arkitekttegnede pragtvilla med det herlige vue ud mod søen - lige så tom som hans fremtidsudsigter.

Med finesse rammer filmen det udglattende i omgivelsernes holdning (eller mangel på samme) til hans dilemma. Han har jo, hvad han skal bruge, så hvad kan der egentlig være galt?

Fatale virkninger

Da en lægeven (Lars Brygmann) omtaler en ny form for antidepressivt præparat, springer Mikael straks til som forsøgskanin.

Og virkningen udebliver ikke. Mikael, der i høj grad har ladet sig styre af sin arkitektkone (Paprika Steen), begynder nu at tage selvstændige beslutninger, rejser alene til sit barndomshjem på Fyn - og begynder at give efter for farlige lyster. Han slår over i fynsk dialekt, når han møder en hyggelig barndomsven (Bjarne Henriksen), og hans personlighed synes faretruende nær ved at gå i opløsning.

Det springende punkt er dog stadig kærligheden til datteren. Hun rummer nøglen til en menneskeværdig identitet, og derfor bliver hun en afgørende person i Mikaels videre skæbne.

Farlig forvandling

Som en fortælling om en usikker maskulinitet, hvilende på et skrøbeligt fundament af overflademoderne civilisation, er Den du frygter ikke just original, men respektindgydende konsekvent gennemført og fuld af indsigt i de små skred, der markerer hovedpersonens forvandling fra pæn mand til småpsykopat.

Det er så let at blive den, du inderst inde frygter, siger filmen - du skal blot sluge nogle piller, så åbenbarer den indre Mr. Hyde sig og gør den rare Dr. Jekyll til en tom skal!

Filmen styrke ligger mindre i denne noget fortærskede tematik end i den artistisk sikre måde, den gennemspilles på. Det sker i en bevidst reklamefilmslækker ramme af smagfuld dansk luksus anno 2008, hvor velindrettede samtalekøkkener (uden samtale) og anden boligindretning lægger den trivielle baggrund for hovedpersonens forståelige trang til eksistentiel fornyelse.

Nowhere Man

Dogme-broderen Kristian Levring, der er kendt for de engelsksprogede, ambitiøse og eksotiske The King Is Alive (2000) og The Intended (2002), har her lavet sin første film, der i iøjnefaldende grad synes at drage nytte af hans spektakulære karriere som internationalt kendt reklamefilminstruktør.

Det ligger i billedrytmens milimeterpræcise kontrol, evnen til at få de mindste nuancer til at tælle og til at skabe koncise forløb, der rent visuelt kommunikerer klart. Her ligger en styrke, som også viser sig i de skarpe replikker og i hele fornemmelsen for at lade Mikaels indre tomhed afspejle sig i billedernes køligt kolorerede perfektion. Den du frygter er i mine øjne Levrings bedste film hidtil.

Bagsiden af medaljen er, at den kuldslåede tone breder sig, så man i lange passager mere ser intenst interesseret end emotionelt medlevende til, mens Mikaels liv går i spåner. Måske også fordi Ulrich Thomsen med sin pæne, lukkede Nowhere Man-maske og glimt af farlighed næsten er for oplagt castet som Mikael. En mesterlig præstation, ingen tvivl om det, men i både Arven og Brødre har Thomsen taget forskud på sammenbruddet.

Paprika Steen menneskeliggør endnu engang en hårdt prøvet ægteviv, og den generelt meget velspillede film stiger betragteligt i varmegrader, når Bjarne Henriksen og Bodil Udsen optræder i fine biroller som eksempler på den indre harmoni, Mikael har mistet.

For ham og hans indre svinehund er der næppe nogen redning i sigte. Medmindre han da kan finde en mere konstruktiv pillekur.

Den du frygter. Instruktion: Kristian Levring. Manuskript: Kristian Levring og Anders Thomas Jensen. Dansk (Dagmar, Palads, Metropol, CinemaxX, Falkoner)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her