Læsetid: 3 min.

Med julehjertet på rette sted

Lotte Svendsen fører med held tv-serien 'Max' op på lærredet i en underholdende komedie med ægte julebudskaber
5. december 2008

Hvis du godt kunne lide tv-serien Max, så kan du glæde dig til spillefilmen Max Pinlig, der, både hvad angår tone, humor og persongalleri, ligger loyalt i forlængelse af serien. Og hvis du ikke har set tv-serien, der blev sendt i 16 episoder på DR 2007-08, så kan du sagtens se filmen og følge med alligevel.

Max (Samuel Heller-Seiffert) går i 7. klasse og er lun på den nye pige Ofelia (Ophelia Eriksen). Men hans selvværd er ikke i top.

Max synes, Ofelia virker cool med en far, der er pilot, og en mor, der ejer en fin restaurant - mens Max selv og hans liv er det pinligste i verden. For ikke at tale om hans mor (Mette Horn).

Rigtige venner

Da de møder Ofelia i supermarkedet, og hans mor straks inviterer hende hjem til dem, er Max ved at krybe ned under køledisken af flovhed. Bedre bliver det ikke, da Max finder ud af, at de samtidig skal have en fange boende. Men Carlos (Rasmus Berg), der er i gang med at blive resocialiseret, viser sig at have en overraskende relation til Ofelia.

Efter nogle mislykkede forsøg på at gøre indtryk på Ofelia, havner Max uventet på den grønne gren i forhold til den smarte og førende klike i klassen. Han nyder at være blandt 'de rigtige' - indtil det går op for ham, at hans bedste venner, kioskejerens søn Hassan (Faysal Mobahriz) og naboens datter Esther (Anna A. S. Egholm), ikke er velkommen hos 'de rigtige'. Nytårsaften nærmer sig, og Max skal finde ud af, hvad han stiller op med Ofelia - og hvordan han fortæller Hassan og Esther, at de ikke er må komme med til nytårsfesten.

De voksne har nok at se til med deres egne sære - og til tider temmelig latterlige - problemer. Som Max spørger i voice over: "Er de voksne bare børn, der er blevet vanvittige?"

Teenagelivets kluntede forviklinger og sociale terrorregime er hovedhistorien i spillefilmen om Max - hele vejen igennem fortalt med et godt lag humor. Teenageren kan utvivlsomt genkende sig selv i filmen, mens den voksne tilskuer kan genkende sine venner og naboer i filmens voksne biroller.

Instruktør Lotte Svendsen har en særlig evne for at tegne spiddende, komiske og (som regel også) kærlige portrætter af hverdagsdanskere, som vi har set det i blandt andet en række novellefilm, satire-serien Emmas dilemma og spillefilmen Bornholms Stemme (1999).

Den evne bruger hun også i Max Pinlig, hvor hun allierer sig med komiske talenter som Mette Horn, Louise Mieritz, Lars Bom og Rasmus Berg, der i høj grad bidrager til filmens underholdningsværdi.

Herlig karikatur

Mette Horn har en central rolle - både på lærredet som Max's mor og bag kulisserne, hvor hun har været med til at skrive manuskriptet. I rollen som verdens pinligste mor er hun god til at finde en balance, hvor hun både er sjov og elskelig - og totalt for meget.

På en gang gæv, irriterende og aldeles grænseoverskridende i sin velmenende humanisme. En herlig karikatur på en type og en tidsepoke, som da hun henrevet holder en lille, spontan tale om altfavnende næstekærlighed i en stopfyldt kirke og afslutter med at kaste sig ud i 'Kringsatt av fiender'.

Også Lars Bom og Anders Hove udfylder herlige roller som henholdsvis nabo og præst med sære skæve karaktertræk.

Ægte julebudskab

Når tv-serier bliver filmatiseret, har filmene ofte den svaghed, at de kan opleves som en håndfuld serie-episoder, der er klippet sammen. Men Max Pinlig fremstår som en hel og sammenhængende spillefilm. Det eneste sted, hvor den halter lidt, er i scenerne med figuren Carlos; her dukker der pludselig noget forloren lommepsykologi og et par sært gammelkloge replikker op, som bryder med filmens øvrige stil.

Men bortset fra det, er det en velfungerende og underholdende komedie for et publikum på 12 år og op. Og premierens timing er perfekt. I modsætning til andre af december måneds overdrevent eksplicitte julefilm - der, når det kommer til stykket, virker kunstige og påtagede - har Max Pinlig uden at være en decideret julefilm et vaskeægte julebudskab om næstekærlighed og tilgivelse.

Det er en film, der inspirerer til at gå hjem og lave konfekt med børnene og invitere alle vennerne på gløgg - og se stort på, at konfekten bliver skæv og gløggen kommer i pap fra supermarkedet.

Max Pinlig. Instruktion: Lotte Svendsen. Manuskript: Tommy Bredsted, Mette Horn og Lotte Svendsen. Dansk (Palads, CinemaxX og Falkoner i København og en lang række biografer landet over)

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu