Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

En legende genrejser sig

Kultur
15. december 2008

Det vil nok være de færreste læsere heromkring, der kender til rapperen Q-Tips virke. Måske kender de hans gamle gruppe A Tribe Called Quest og måske kender de hans vel sagtens største pop-øjeblik - som Janet Jacksons sidekick i superhittet 'Got 'Till It's Gone' fra 1997. Men i virkeligheden gennemstrømmer Q-Tips særlige fornemmelse for hiphoppens gyldne newyorker-alder meget af den varme rap nu om dage.

Kanye Wests, Lupe Fiascos og OutKasts brug af soul, jazz og en funky, håndimiteret basgang kan i høj grad tilskrives A Tribe Called Quest og gruppens absolutte frontfigur.

Nu er Q-Tip tilbage med sit fjerde og hidtil stærkeste soloalbum siden opløsningen af sin gruppe i det efterladte årtusind. The Renaissance lever helt op til sit navn med en garvet rapper, der strutter af vokalt velvære.

Den 38-årige rapper lyder, som om han har alt at bevise, og det gør han nærmest. Det er anti-indbildsk lytning, når hans sprøde stemme slår spændstige smut i den ene magtdemonstration efter den anden.

Teksterne er positive og rimene skarpe uden ligefrem at intimidere. Man fornemmer den optimisme, som udsigten til Barack Obamas præsidentskab har haft på Q-Tip.

At han stadig ejer mikrofonen, beviser 'Dance On Glass', hvor Q-Tips fænomenale flow stikker af uden akkompagnement. Igennem mere end et minut fortsætter soloridtet, mens han håner omkvædtyranniet i tidens hiphop. Tragikomisk nok fylder de redundante passager dog også pænt på det veltillavede, men i længden lige lovlig homogene album.

Q-Tip: The Renaissance (Universal/Motown). Er udkommet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her