Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Nullernes største misforståelse

Lars Hedegaards Groft Sagt-klummer er nu udkommet i bogform. Det er et alt andet end sjældent indblik i den offentlige stemmes inderkreds
Kultur
2. december 2008

Hvis man ikke har noget godt at sige, skal man holde sin kæft.

Så hvorfor ikke lægge ud med Lars Hedegaards vittige klumme fra den 17. august 2007, "Sex og charme i Teheran", hvor han i en udsendelsesrække på DR har set Anja Al-Erhayem undersøge, hvor dejligt kvinderne i de muslimske lande har det, og hvordan de dyrker sex. Men Hedegaard synes, der mangler noget, han savner især informationer om, hvad for noget undertøj, de har på, når de bliver stenet.

De resterende 99 klummer i bogen med Hedegaards bedste fra 10 år på Berlingske Tidendes Groft Sagt-redaktion deler ikke samme bid og kan inddeles i tre prototyper, der alle deler vindene ligeligt mellem et gedigent had til muslimer, Politiken og menneskerettigheder (medmindre det er til muslimske kvinder i deres hjemland) og en ubetinget kærlighed til USA, det gamle Danmark, Israel og Dansk Folkeparti.

Den mest almindelige Lars Hedegaard-klumme er beskrivelsen af en indvandrer, der udøver grov vold mod en dansker, hvorefter Hedegaard levende fortæller, hvordan diverse kulturradikale og socialdemokrater vil taksere det med alt fra fakkeltog eller 100 millioner kroner. Hedegaard varierer dette tema ved engang imellem, ironisk naturligvis, at skyde skylden på den rå tone i indvandrerdebatten.

Hans anden metode er den mindst kønne. Her beretter Hedegaard om indvandrere, der har problemer med at klare sig økonomisk, hvorefter han foreslår, at de skal skride hjem igen. Og næsten hver gang kan han følge op med et personligt kendskab til en dansk familie, der uden brok har klaret sig for væsentligt mindre.

Hans tredje standardklumme er mere foruroligende. Her harcelerer han over, at indvandrere, der er flygtet eller reddet fra tortur, kan finde på at begå ulovligheder i Danmark og mener, at de havde fortjent torturen eller døden.

Hedegaard skriver bag på sin bog, at den er til læsere "der værdsætter effektiv satire, sarkasme og crazy komik". Crazy kan diskuteres, men satire er der stort set ikke noget af.

Og når Hedegaard for eksempel skriver, at indvandrere har ødelagt landet og igen og igen plæderer for, at de er lavere rangerende væsener end danskere, har man et andet ord, der er mere dækkende.

'Frihedskæmper'

En god indgang til Hedegaards univers skal findes i forordet, hvor han takker for, at Kurt Westergaard uden betænkning påtog sig opgaven med at lave illustrationer til bogen.

Hvilke betænkninger kunne 'frihedskæmperen' Kurt Westergaard dog også have? Over for sit brand? Næppe.

Hedegaard blotter her den største misforståelse i nyere tid, nemlig den at det, folk ikke gider tale om, automatisk er et tabu, og at en overskridelse af dette 'tabu' automatisk er en provokation, der - hvis den tales imod - er et brud på ytringsfriheden. Man lægger heller ikke en beskidt ble på stuebordet, men det er, fordi det ville være klamt. Ligesom det også runger hult, når Hedegaard lyder som en mand i mindretal, der har kæmpet en lang sej kamp for at få ordet i debatten. Han taler det brede folketingsflertals sag og med en offentlig opbakning der er større end forargelsen over Rudy Frederiksen. Hans synspunkter har man hørt flere gange, end en gennemsnitlig radiolytter har hørt Phil Collins de seneste 20 år.

Westergaards tegninger er gumpetunge. På forsiden illustrerer han Ellemanns knæfald ved at tegne Ellemann på knæ, og inden i bogen har han med lind hånd strøet nazisymboler og bomber ud over de ligeså simple illustrationer. Det må være trist at være Westergaards blyant.

Det skal ikke afvises, at bogen er interessant umiddelbart efter et voldeligt overfald fra en administrativt udvist tuneser, der netop har bedøvet og voldtaget ens døtre, men der, hvor den bliver rigtig interessant, er som et stykke samtidshistorie over ideologien og debatniveauet hos dem, der har styret den offentlige stemme i nullerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Efter beskrivelsen af Lars Hedegaards bog at dømme, lyder det grangiveligt som om bogen er et referat af den elektroniske debat i Dagbladet Information.

Hedegård er vel blot en variant af P. Lauritzen, Hans Jørgen Lassen, Jens Hansen osv. blot med et mere formfuldendt dansk...

Hvis man skrev 10 enspaltere om året i 10 år ville man nå op på samme antal som Lars Hedegaard (har han ikke været i på Skole i Moskva lige som Fl. Rose?), mens man lod sig forsørge af Montgomery.

Lars Hedegaard var i sin tid forfatter til "historiebogen" Den amerikanske Fred", angivelig beregnet for gymnasiet. Hans vurdering af International Politiks drivkræfter lå en del til venstre for Formand Mao's.

Så blev han klummeskribent for tante Berlinger. Hans vurderinger af dansk politik ligger nu en del til højre for DF's.

Mageløst.

Det er i det hele taget magesløst og ganske interessant at de fleste af de førende kræfter i den neokonservative værdikamp er personer der i sin tid befandt sig på den yderste venstrefløj, dengang det var den højeste politiske mode.

Ud over Lars Hedegaard har vi jo også Karen Jespersen, Ralf Pittelkow, Eric Meier Carlsen, Søren Espersen osv. osv.

Disse personer har jo blot lavet en mindre justering i deres fjendebillede. Tidliger var de bange for kapitalister iført høj hat og cigar, og idag er de ved at dø af skræk over muslimer med krumsabler og snabelsko, der kun er ude på en ting, nemlig at dunke dem på maven lige efter at de har spist.

Sjovt som paranoia kan blive en afgørende politisk drivkraft...