Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Uvane på tv: Q_ _ _ _

Det begynder med A, fortsætter med B, dernæst kommer C, og det hele ender altid med et Å. Alligevel kan det være sindsoprivende spændende at læse en alfabetbog. Hvordan løses det svære Q for eksempel?
Kultur
11. december 2008

Da jeg for nogenlunde nyligt skulle anmelde Lars Bukdahl (som sådan og ikke hans nye bog som nu) til tidsskriftet Stern und Spielplatz, endte anmeldelsen som en alfabetisk ordnet liste over alle de Larser, jeg kunne få øje på, en Larsencyclopædi med andre ord. Den første Lars på listen blev Alfabetlars, og under M kom der sammen med Madsenerneslars (Viggo, Johannes L. og Svend Åge) til at stå Maskinmesterlars.

Alfabetet og maskinen er to gode ord at begynde en karakteristik af Alfabeter fra Pluto med. For digteren Bukdahl kan beskrives som en opfinder af maskiner, der kan komme tekst ud af. I den forrige bog GO-GO! blev Bukdahls egen debut fra 1987, Readymade!, brugt som tekstgenerator og genskrevet ikke én, men to gange – nu maskinen var i gang, kan man sige.

My name is

Samme fænomen gør sig gældende i den nye bog, altså at maskinen får lov at køre. Og ud af den kommer denne gang alfabeter, 29 stykker, og de er igen ordnet i et alfabet, så det første begynder med A og hedder »Alternativt alfabet«, det næste »Bukdahlalfabetet« og det sidste »Åbenlyst fraværende alfabeters alfabet«. Det svære Q bliver som titel/alfabetnavn let løst med hjælp fra engelsk: »Questionable alphabet«.

Til gengæld indeholder hvert spørgsmål i dette alfabet to ord med samme bogstav, så det alligevel ikke er alt for let. Vi kan begynde lidt over Q, så man kan se systemet: »Olierer du overmagten?/Paraderer du pinlighederne?/Qui-Gong-udlærer du Quislingerne?”

Men tilbage til de to første alfabeter. De fortæller, hvem ordene kommer fra. Det er hiphop-maner, og som rapper er det sådan, man tager ordet. »My name is« er Eminems, mens den lange i »Drop it like it’s hot« præsenterer sig som »S-N double O-P, D-O double G«. I samme stil åbner Lars Bukdahl showet med »Alternativt alfabet«, der helt enkelt begynder med L A R S, og »Bukdahlalfabetet«, som er en systematisk leg med, men også forvanskning af, eget efternavn.

Det er også hiphop-maner at henvise til andre kunstneres bedrifter, men at fremhæve andre digtere kan man lige så godt bare kalde en Bukdahl-maner. Som anmelder er Bukdahl også digter, og som digter er han også formidler af andres værker. I Alfabeter fra Pluto er det Inger Christensens, Laugesens, Storm P.’s, Rifbjergs, Joyces og Grotrians.

Sidstnævnte hyldes i »Ægyptisk alfabet« i en Grotrian-idyl. Her er X hverken et vejkryds, en savbuk, et plaster på såret eller en saks, der kan klippe i håret, men »pyramider på kant med hinanden«. Og »A = pyramide med garage« og »Å = hellig pyramide med garage«.

Det gode og sjove ved Alfabeter fra Pluto er, at den er smitsom, man risikerer som læser at komme til at genstarte maskinen, opfinde nye alfabeter eller tale alfabetisk. I X-ordsalfabetet, som overskriften stammer fra, skal man endda færdiggøre teksten.

Uden for smittefare

Jeg har lagt mærke til, at der er nogle af anmelderkollegerne, der ikke har det helt på samme måde med Bukdahls alfabeter, de er aldeles uden for smittefare.

Men digteren Bukdahl viser sig ikke som et følsomt og vist gemyt, der med lige dele følsomhed og visdom finder ord for det, vi alle sammen kender, men måske endnu ikke har fundet ord for. Han er en forlæst showman, der boltrer sig i det materiale, poesien er gjort af, og viser hen til den lykkelige tilstand, da det hele begyndte: Da man lærte at læse.

Og selv om man – eller måske netop fordi man har lært at læse – er det Absolut Befriende Cirka At Belæsse Cykelhjelmsindholdet med det, som både læsningen og poesien begynder med: A, B, C.

Husk artikel i NYT om alfabetbøger, bl.a. ABC3D

... og Monica Aasprong og Perec og Simon Grotrian og X hos Halfdan

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her