Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

Forspildt chance

Kultur
30. januar 2009

Ingen tvivl om at Manyar I. Parwani har noget på hjerte med sin modige spillefilmdebut, Himlen falder, der (meget løseligt) er baseret på Tøndersagen og skildrer en ødelagt, ung kvinde, Saras (Mille Hoffmeyer Lehfeldt), fysiske og mentale rejse tilbage til Fyn og den barndom, hvor hun blev misbrugt af sin far (Dick Kaysø), mens moren så på.

Der er heller ingen tvivl om, at den unge instruktør har et visuelt talent, som udmønter sig i glimtvis sanselige og intense billeder, og at han får en hjerteskærende præstation ud af Mille Hoffmeyer Lehfeldt, der tager os med på en foruroligende tur ind i Saras plagede og kaotiske indre. Hende kommer vi til at se mere til i fremtiden.

Desværre kender Manyar I. Parwani ikke til mådehold, og han drukner alle de gode intentioner i et orgie af filmiske effekter - forvrængede billeder, slowmotion, håndholdt kamera, flashbacks - der skal forstærke historien, men i stedet bliver som en voldsomt forstyrrende element i stedet.

Desuden lider Parwani, der også er filmens manuskriptforfatter, af en udtalt mangel på tillid til sin egen fortælling. Det er ikke nok for ham at skildre Saras dramatiske forsøg på opgør og forsoning med fortiden.

Hendes nu voksne bror (Marcus Nicolas Christensen) skal også være frådende nynazist, som lukker øjnene for forældrenes fortsatte misbrug små piger. Og så diskes der ellers op med alt fra alkohol og stoffer til incest og blodigt bandeopgør, inden man mørbanket kan forlade biografen med fornemmelsen af, at chancen for med omtanke og finfølelse at fortælle en vigtig historie om pædofili og dens ofre er sørgeligt forspildt.

Himlen falder. Instruktion og manuskript: Manyar I. Parwani. Dansk (CinemaxX, Dagmar og Palads i København og en håndfuld biografer i resten af landet). Foto: Lars Reinholdt

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her