Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Historien om en mor

Biografien om den slagne vicepræsidentkandidat Sarah Palin giver et indblik i et andet Amerika og i en anden form for feminist, der minder om en skydegal udgave af Marge fra tv-serien 'The Simpsons'
Alaska-guvernøren. Sarah Palin er moderlig, passer børn - og mand. Men hun går også på jagt og skyder med automat riffel. Det er idealet af den amerikanske -super mum-, der er portrætteret i en ny bog.

Alaska-guvernøren. Sarah Palin er moderlig, passer børn - og mand. Men hun går også på jagt og skyder med automat riffel. Det er idealet af den amerikanske -super mum-, der er portrætteret i en ny bog.

State of Alaska

Kultur
31. januar 2009

Onsdag modtog korrespondenten en e-mail fra Amerika. Den var på latin. Den lød: Quod felix faustumque sit! Hvilket - ifølge min ordbog - betyder noget i retning af "må det være til lykke og held". Afsenderen var tilhænger af Barack Obama og en lærd mand med eksamen fra et Ivy League University, altså et af de ældste universiteter på USA's Østkyst.

Men der er et andet Amerika, der ikke kan latin, som ikke støtter Barack Obama, og som stadig her efter valget og indsættelsen begræder resultatet, og som håber, at Amerika kan finde tilbage til det, som de på højrefløjen kalder 'Amerikas sande værdier'. Disse er - mener de - Gud, en liberal våbenlovgivning, og en stat, der blander sig så lidt som muligt i frie individers liv.

Hockey mum

Det er et sådant menneske, denne bog handler om. Det er en biografi om den slagne vice-præsidentkandidat, Alaskas guvernør, Sarah Palin. Det er ikke en politisk bog. Obama er ikke nævnt en eneste gang. Bogen, Sarah: How a Hockey Mom Turned the Political Establishment Upside Down er skrevet af Kaylene Johnson, en lokal journalist fra Alaska. Det er ikke et objektivt portræt - det er et partsindlæg i gulvhøjde. Og netop derfor er denne bog så indsigtsfuld.

For det er kun, hvis man sætter sig i 'almindelige' hvide amerikaneres sted, at man kan forstå deres følelser og de holdninger, som de universitetsuddannede i Berkeley og Boston fnyser ad på samme måde som intellektuelle gør i Köln og København.

Bogen er mestendels en gennemgang af hendes liv: Hun minder om en skydegal udgave af Marge fra tv-serien The Simpsons (der som bekendt vises på den højreorienterede tv-kanal Fox News).

At mange godt kan lide disse værdier, er der ét klart tegn på: salget af denne bog. Den har været nummer 12 på Amazons bestseller liste og nummer ét på listen over mest solgte biografier i USA, skriver Los Angeles Times.

Moderlig

Hun er moderlig, passer børn - og mand. Men hun går også på jagt og skyder med automat riffel.

Det er idealet af den amerikanske super mum. At hun også tror på Gud - i en yderliggående protestantisk udgave - er skeptisk overfor Darwinismen og lodret imod abort, gør det kun bedre for dem, der stadig ser USA som en videreførelse af de idealer, der var bærende i Laura Ingalls Wilders bøger om Det Lille Hus på Prærien.

At netop denne bog nævnes skyldes, at det er Palins yndlingsbog - og at hun læser den højt for sine fem børn. At det netop er disse kvaliteter, der inspirerer højrefløjen, ser iagttagere som karakteristisk. Brent Walters er professor i teologi på Garrett-Evangelical Theological Seminary i Illinois. Han betegner sig som konservativ og kan godt lide Palin.

"Hun er lidt som Margaret Thatcher. Hun ved ikke alt det intellektuelle og snobbede. Men hun kan holde hus med pengene, og hun har sund fornuft. Vi skal ikke glemme, at hun - i modsætning til Joe Biden, John McCain og Barack Obama - var den eneste, der havde praktisk administrativ erfaring. De tre andre har aldrig regeret. Palin har trods alt været guvernør," siger han.

Fremtidens ansigt?

Men det er ikke det, der optager Stacie Rumenap. Hun er tidligere vicedirektør i American Conservative Union - en konservativ lobbyorganisation, som har tætte forbindelser til Palin. I dag er hun direktør for Stop Child Predators - en organisation der kæmper for strengere straffe for pædofile.

"I dybeste forstand er hun den rigtige feminist. Sarah Palin er en kvinde - og en, der fastholder, at politik handler om de små ting; om familien, om børn og om hjemmet. Feministerne i 1960'erne snakkede om alt det nære og om magtkampen i hjemmet. Men de gjorde aldrig noget ved det. Deres virkelige interesse var udenrigspolitik og et opgør med alle de værdier, som USA er bygget på. Sarah Palin var netop - ja, er netop - populær, fordi hun personificerer alt det, som et lille mindretal af venstreorienterede vil gøre op med," siger hun på telefonen fra Washington DC.

Medierne var kritiske over for Palin. Men på højrefløjen - blandt andet på Fox News (der ejes af mediemagnaten Rupert Murdoch) var de begejstrede for den tidligere skønhedsdronning af Alaska.

"Hun har integritet, hun er fremtidens ansigt," lød en kommentar fra det konservative tv-selskabs hjemmeside. Måske? Da hun vendte hjem fra en rejse for nylig, blev hun mødt af en lille gruppe tilhængere, der taktfast råbte: "Sarah 2012! Sarah 2012!."

Der er lang tid til næste præsidentvalg. Men nogle håber stadig. Vi får se.

Palin kommer ikke til at lide nød. Efter valgnederlaget underskrev hun en kontrakt med et forlag. Hun får 11 millioner dollars i forskud, forlyder det.

Kaylene Johnson: 'Sarah: How a Hockey Mom Turned the Political Establishment Upside Down', Tyndale House Publishers, 168 sider, 10.99 dollar

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her