Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Let på tå og højt at flyve

I 1974 tilbragte den franske linedanser Philippe Petit 45 minutter på en line spændt ud i 450 meters højde mellem World Trade Centers tvillingetårne. James Marshs 'Man on Wire' fortæller den fængslende historie
Kultur
16. januar 2009
I 1974 tilbragte den franske linedanser Philippe Petit 45 minutter på en line spændt ud i 450 meters højde mellem World Trade Centers tvillingetårne. James Marshs 'Man on Wire' fortæller den fængslende historie

"Det kunne være det sidste skridt i mit liv, men jeg kunne ikke lade være med at tage det. Der var noget, som kaldte mig op på linen."

Den franske linedanser Philippe Petit fortæller om dengang i august 1974, hvor han som ung mand gik på line mellem World Trade Centers to tårne, 450 meter oppe i luften. I løbet af de 45 minutter, han tilbragte på den 66 meter lange stålwire, før en af hans medsammensvorne på foranledning af politiet fik ham kaldt ned, nåede Petit at gå otte gange frem og tilbage på linen. Til den på jorden sammenstimlede menneskemængdes store fryd lagde han sig på et tidspunkt også ned og samtalte efter eget udsagn med en måge.

Petits vovestykke er blevet kaldt århundredets kunstneriske forbrydelse, og i briten James Marshs fængslende dokumentarfilm om Petits erobring af tvillingetårnene, Man on Wire, rekonstrueres forberedelserne op til selve dåden på yderst dramatisk vis, som var der tale om et vanskeligt og udfordrende kup.

Og udfordrende var det. To mennesker skulle uden at blive opdaget komme op på 104. etage i hvert af de to tårne bærende på et ton udstyr, hvorefter en fiskeline med wiren i enden skulle skydes fra det ene tårn til det andet med en bue, så wiren kunne blive spændt ud mellem tårnene. Meget kunne gå galt; de kunne blive arresteret og tabe wiren, Petit kunne miste livet. Men trods mandefald og nerver lykkedes det Petit og hans håndgangne mænd at gøre det utrolige, og dermed realiserede de den drøm, linedanseren fik, da han som 17-årig læste en avisartikel om den forestående opførelse af de to tårne.

Som bygget til ham

"Det faktum, at linedans er indrammet af døden, er fantastisk, fordi det betyder, at man tager det seriøst," siger Philippe Petit, i dag en lille, væver og energisk mand på 59, der er fuld af gode historier og medrivende måder at fortælle dem på. Som dreng var han vild med at klatre - ingen kunne få ham til at lade være - og det førte ham til en karriere som linedanser og jonglør.

Det første store vovestykke var en line spændt ud mellem Notre Dames to tårne, og siden balancerede han mellem to piller på City Harbour Bridge i Sidney. Petit vil lade det være op til psykoanalytikerne at vurdere, om der i hans linedans ligger en form for flugt eller en udforskning. Som han ubekymret siger: "Who knows?! Who cares?!"

Hans tidligere kæreste, Annie Allix, som var med til at planlægge og øve til World Trade Center-stuntet, siger i Man on Wire om Petit, at "hver dag er et værk for ham. Han er meget kreativ, og hans linedans er et eventyr, en forestilling, som glæder mange. De tårne var som bygget til ham."

Og Petit selv forklarer, at det ikke drejede sig om at erobre universet, men at han så sig selv som en poet, der indtog smukke scener. Det er da også nærliggende at betragte ham som en højst original - og sikkert lidt gal - kunstner, der på betagende vis udfordrer naturlovene og giver dem, der ser på, en unik oplevelse for livet.

En smuk død

Man on Wire er en både spændende og poetisk dokumentarfilm. James Marsh, der har flere dokumentarfilm og spillefilmene Wisconsin Death Trip (1999) og The King (2005) bag sig, væver historien om Philippe Petit sammen af arkivbilleder, filmklip fra forberedelserne og de forskellige vovestykker - Petit og hans venner filmede heldigvis mange af deres bedrifter - og nye interviews med de involverede, inklusive Petit selv. Rekonstruktionen af forberedelserne til World Trade Center-'kuppet' er den dramatisk motor i filmen, kulminerende med den livsfarlige linedans mellem tvillingetårnene.

Undervejs er der mange problemer og udfordringer, som skal overvindes. Der skal tages højde for blæsten i 450 meters højde, bygningernes fleksibilitet - og hvordan får man overhovedet wiren fra den ene bygning til den anden? Petit og hans medhjælpere, en broget samling af venner og bekendte af forskellige nationaliteter, kalder sig World Trade Center Association og øver sig længe på en mark i Frankrig.

De skændes indbyrdes, og efterhånden falder enkelte af dem fra, ikke fordi de ikke tror på, at Petit kan gøre det, men fordi de ikke vil være skyld i hans død, hvis ikke de gør deres arbejde godt nok. Men deres forehavende lykkes, og som hovedpersonen med vanlig sans for det teatralske udtrykker det: "Hvis jeg dør, hvilken smuk død bliver det så ikke - mens jeg dyrker min passion."

Man on Wire. Instruktion: James Marsh. Britisk (Vester Vov Vov i København)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her