Læsetid: 3 min.

Lidt nyt under discokuglen

Skotterne i Franz Ferdinand forsøger at udvikle deres disco-rock, og det kommer til at flytte fødder. Men ikke på afgørende nye måder
Franz Ferdinands nye album lover godt for gruppens normalt strålende koncerter.

Franz Ferdinands nye album lover godt for gruppens normalt strålende koncerter.

Pierre-Philippe Marcou

26. januar 2009

For ikke så længe siden var rock noget, man stod stille og lyttede til. Hvis man skulle have skankerne svunget, så foregik det helt op i begyndelsen af det 21. århundrede til moderne r&b, ikke til guitar, bas og trommer. Dengang kunne man møde indierock-knægte, som hævdede, at de slet ikke dansede. Hvad var dog meningen med den slags pjat?

Denne særlige stillestående variant af musikelskere er blevet langt sværere at få øje på nu om dage. For et halvt årti siden begyndte discoen og funken nemlig igen at bløde ind i rockmusikken, og godtfolk med hang til elguitar og selvhad kunne pludselig mærke uvante trækninger i ubrugt muskulatur.

En vigtig spydspids kom fra Glasgow, Skotland. Fire blege, magre herrer med kunstskole-uddannelse og en bittersød tilgang til den svære kunst at feste.

Forsangeren Alex Kapranos ville således have musik, som piger kunne danse til. Mens bassisten Bob Hardy søgte et slægtskab med de tårer fældet af feltmarskal Haig, da han så dødstallene efter at have sendt sine drenge over floden Somme 1. juli 1916 og ind i blystormen fra tyskernes maskingeværer - efter Haigs mening et groft overvurderet våben. Resultat: 58.000 døde.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu