Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Revolutionary Road og de sublime skænderier

Sam Mendes' smældende velinstruerede parforholdsdrama 'Revolutionary Road' ligner filmet teater, hvilket for en gangs skyld er ment som en anbefaling
Spil. DiCaprios og Winslets insats placerer skuespillet helt i centrum af oplevelsen.

Spil. DiCaprios og Winslets insats placerer skuespillet helt i centrum af oplevelsen.

Francois Duhamel

Kultur
30. januar 2009

Det lå i kortene, at Revolutionary Road, længe inden nogen havde set så meget som en scene, ville blive kendt som filmen, der genforener Leonardo DiCaprio og Kate Winslet. Revolutionary Road er heldigvis ikke som Titanic en svulstig tåreperser, skønt man lidt smagløst kunne sige, at begge film handler om mennesker, der går til bunds.

Fortabt i mængden

Revolutionary Road er baseret på Richard Yates' roman fra 1961 og foregår i en idyllisk forstad i Connecticut i 1950'erne, hvor et stort flertal i befolkningen var enige om at støtte op om den alfaderlige præsident Eisenhowers midtersøgende kurs.

I egen selvforståelse er det unge ægtepar April og Frank Wheeler (Winslet og DiCaprio) alt andet end farveløse middelklassekloner. Da de køber hus på den vej, som låner filmen dens titel, synes det umiddelbart et godt match. Begge er de nemlig om ikke ligefrem revolutionære, så i hvert fald progressive gemytter.

Men da Frank - ansporet af sin 30 års fødselsdag - gør eksistentiel status, går det til hans rædsel op for ham, at han er gået i farens fodspor og derfor som den gamle er endt som en papirnusser, der hver morgen og eftermiddag forsvinder i mængden af jakkesætklædte pendlere på perronen. Noget må gøres.

Redningsplanken Paris

Det unge par lader de hede bohemevisioner få frit løb og lægger planer om at flytte til Paris, hvor Frank skal give sig tid til at finde ud af, hvad han vil kaste sig over, mens April forsørger ham og familien. Et arrangement, som selvsagt var helt uhørt dengang, og omverden møder da heller ikke parrets planer med entusiasme eller forståelse.

Da Frank tilbydes en forfremmelse, bliver den borgerlige livsstils bekvemmelighed dog mindst en tak mere tillokkende, og snart sætter tvivlen for alvor ind.

I en pæn udlægning er Wheeler-parret drømmere, i en mindre pæn er de indbildske. Deres kunstneriske potentiale er tydeligvis ikke, hvad de selv ynder at tro, og tidligt i filmen ser vi da også April opgive en lidet lovende skuespillerkarriere.

Men deres hang efter et rigere liv er ægte - og denne hang er strengt taget også den eneste grund til at føle sympati for et forældrepar, som er så selvfikserede, at deres to børn blot synes at spille biroller i deres liv.

Sam Mendes indledte karrieren i teaterverden, og af hans foreløbig fire film er Revolutionary Road den mindst filmiske. Det er ikke nogen ringe bedrift at få en fængende fortælling ud af dette ret dialogtunge og ikke synderligt billedstærke materiale.

Mendes' talent for personinstruktion er eminent. Man skal muligvis tilbage til Mike Nichols' Who's Afraid of Virginia Woolf? (1966) for at finde så saftige skænderiscener, som dem, der her diskes op med. Når Winslet og DiCaprio river hovederne af hinanden, er deres kemien så forrygende, at deres langtrukne kissemissen i Titanic ligner et orgie af spildte muligheder.

'Filmet teater' er sjældent ment som en kompliment, men her er man faktisk glad for, at skuespillet så konsekvent sættes i centrum. Og ikke udelukkende på grund af Winslet og DiCaprios fremragende indsats. For i en birolle brager Michael Shannon igennem som en sindslidende ung mand med defekt situationsfornemmelse og generelt svigtende evne til holde sig inden for de snærende sociale normer.

Det er da også ham, der får lov at levere filmens nøgle-replik i form af denne grumme samtidsdiagnose: "Det kræver en vis mængde mod at se tomheden, men en helvedes masse mere mod end det at se håbløsheden."

 

Revolutionary Road. Instruktion: Sam Mendes. Manuskript: Justin Haythe. Amerikansk-britisk (20 biografer landet over)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her