Læsetid: 4 min.

Nazi-bødlens barnebarn

I anekdotisk, sørgmunter prosa undersøger Julia Butschkow forbundetheden mellem tre generationers skæbner, fra nazi-tyran over blomsterbarn til depressiv angstneurotiker. Julia Butschkow er Knud Romer heavy
26. februar 2009

Det ligner en tendens i samtidslitteraturen at bearbejde det 20. århundredes historiske traumer, og at gøre det i den form, man kan kalde autofiktion, som bæres af en jegfortæller, der kan synes at være identisk med forfatteren. Heraf opstår romaner, hvor der er en eller anden grad af sammenfald eller parallelløb mellem bearbejdelsen af det kollektive og af det private traume.

Den europæiske mester i denne type romaner er spanske Javier Cercas, med Salamis soldater og En tunnel af lys, som begge lader deres jeg-fortællers efterforskning af historisk traumatisk stof (henholdsvis Den Spanske Borgerkrig og Vietnamkrigen) blive en forskning også i deres egen eksistens, på uventede, overraskende måder. Herhjemme kan man tænke på en roman som Pablo Lambías' Et ukendt barn (2005) og Knud Romers Den der blinker, er bange for døden (2007). Både hos Cercas, Lambías og Romer handler det desuden i forskellige varianter om at dele perspektiv med dem, historien har dømt som skurke (hos Cercas francisten og Vietnam-veteranen; hos Lambías og Romer tyskerne).

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu