Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Superhunden

Den computeranimerede Disney-film 'Bolt' har hjerne og hjerte, men er også en noget ujævn og langstrakt affære
Den computeranimerede Disney-film 'Bolt' har hjerne og hjerte, men er også en noget ujævn og langstrakt affære
Kultur
6. februar 2009

ADVARSEL! Her skulle have stået en anmeldelse af 3D-versionen af Disneys seneste, computeranimerede film, Bolt. Det var dog ikke muligt at se 3D-versionen, som mærkeligt nok kun bliver vist i tre biografer i Jylland. Derfor er det 'kun' 2D-versionen, der anmeldes.

Bolt er en superhund. Genetisk modificeret til at kunne løbe som vinden, gø med altødelæggende kraft og bide med kæber af stål. Det er kræfter, han ofte har brug for, når han skal beskytte sit menneske, pigen Penny, hvis far er en genial videnskabsmand, som stræbes efter livet af onde mænd.

Det er i hvert fald, hvad Bolt selv tror. I virkeligheden er han og Penny stjernerne i en populær spændings-tv-serie, hvor skjulte special effects gør det muligt for ham at gøre det umulige. Seriens bagmænd holder - meget mod Pennys vilje - Bolt hen i uvidenhed, fordi han er så overbevisende på skærmen, når han tror, at det er virkelighed.

Men da Bolt en dag stikker af fra den trailer, hvor han bor, fordi han tror, at Penny er i fare, kommer han på en begivenhedsrig rejse på tværs af USA - fra New York til Hollywood - hvor han finder ud af sagens rette sammenhæng, lærer at opføre sig som en almindelig hund og får sig et par venner, katten Mittens og hamsteren Rhino, der bare er Bolts største fan.

Hjerne og hjerte

Bolt er den første computeranimerede film fra Disney, som Pixar-troldmanden John Lasseter har været ansvarlig for udviklingen af. Da Disney for et par år siden købte Pixar - selskabet bag WALL·E, Find Nemo, De Utrolige og mange andre, animerede nyklassikere - blev Lasseter kreativ chef for begge selskaber. Og filmen er da også betydeligt bedre end Disneys seneste bidrag til animationskunsten.

Hos Pixar har det altid handlet om historien og karaktererne, ikke om den computerteknologi, der kan så meget, og Bolt fungerer, fordi den har hjerte, hjerne og mestendels er godt skruet sammen.

Præmissen er sjov - den minder lidt om Buzz Lightyears selvbedrag i Pixars første, geniale film, Toy Story - Bolt og publikum lærer noget om værdien af venskab og loyalitet, og ikke mindst overgearede Rhino, der gerne opholder sig i en solid kugle af klar plastik og ikke stikker op for bollemælk, er en mindeværdig og meget morsom figur.

Når Bolt så alligevel ikke helt er på niveau med Pixars egne produktioner, skyldes det blandt andet, at filmen er for lang og noget ujævn. Indimellem går den helt i stå, mens den til andre tider brager løs som en mexicansk fiesta.

Filmen byder nemlig på flere flot iscenesatte actionscener, og i den forbindelse er det lidt ærgerligt, at den digitale 3D-teknologi endnu ikke er på plads over hele landet - det er kun biografer i Sønderborg, Klovborg og Viborg, der har udstyret til at kunne vise 3D-versionen - så vi alle kunne få en forsmag på, hvordan filmens fremtid tager sig ud.

Bolt. Instruktion: Chris Williams og Byron Howard. Manuskript: Dan Fogelman og Chris Williams. Amerikansk (Supermange biografer landet over)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her