Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Danmarks mest charmerende tyv

Stein Bagger, gå hjem. For her kommer Danmarks komikerdiva nr. 1 med stjålen ost og hundemad: Lisbet Dahl - live og kontant
Lisbet Dahl skaber latterkrampe på Gladsaxe Ny Teater som husmoderen, der kommer til at tage varerne ned af hylderne i supermarkedet uden at betale.

Lisbet Dahl skaber latterkrampe på Gladsaxe Ny Teater som husmoderen, der kommer til at tage varerne ned af hylderne i supermarkedet uden at betale.

Miklos Szabo

Kultur
9. marts 2009

Danskerne elsker Lisbet Dahl. Og er der nogen, der kan bære Dario Fos groteske humor hjem i Danmark, så er det Lisbet Dahl. Er der nogen, der kan skabe satire over finanskrisen og de uansvarlige politikere, så er det Lisbet Dahl. Og er der nogen, der kan sælge billetter, så Gladsaxe Ny Teater kravler op over de røde tal, så må det være Lisbet Dahl.

Teatret har faktisk måttet lave tre ekstraforestillinger til De betaler ikke! Vi betaler ikke! Og tilskuerne klæber sig til deres eftertragtede pladser på Gladsaxe, der er ombygget på den allerkedeligste måde med skrånende rækker, bare for at kan stuves så mange som muligt ind i salen. Glem alt om flexibelt teater. Denne forestilling spilles, som om den var på turné i en gymnastiksal. Men skøn er den alligevel.

Dario Fos stykke er fra 1974. Men i Carl-Erik Sørensens begavede og politiske bearbejdelse bliver teksten spritny - med kommentarer om alt fra polske håndværkere til perlefiskere og Stein Bagger. Og den gale komik af den nu 82-årige Dario Fo kan rumme disse opdaterede opgør med magthaverne.

Ud af skabet

I Dario Fos forestilling er det arbejdsløsheden og de stigende madpriser, der får helt almindelige kvinder til at gå amok - og tage varer ned fra hylderne uden at betale. Opsætningen virker dog umiddelbart mere traditionel end teksten. Peter de Neergaard har skabt et ultraitaliensk køkken med pittoreske gysertapeter, og Kaspar Rostrup har iscenesat stykket som en vanlig ind-og-ud-af-skabet-farce. Men pointerne falder sikkert, også selv om de hen mod slutningen vander ud i en fjolleglad slutning.

Så jo, det ender godt for en morsom Preben Kristensen, der her tager svinget fra redelig familiefar til rasende ngo'er. Og det går godt for en skeptisk Søren Hauch-Fausbøll med tøveskuldre og for Michelle Bjørn-Andersen som hans nervøse medløberkone med smukke øjne. Og det bliver forrygende for en multicastet Per Pallesen, der både hiver latteren hjem som politibetjent og som bedemand.

Ned i brædderne

For sådan er det i denne performerkvintet af komikere: Det gør ikke så meget, hvad de spiller. Det hele handler om, hvordan de spiller det. Og hvem ellers end netop Lisbet Dahl kan få publikum til at klappe over et fodstamp på et imaginært, løst gulvbræt? Stamp, stamp - grin, grin. Sådan er det bare.

Lisbet Dahl har en protest i sig, som danskerne elsker at spejle sig i. Hun kan lyve på en scene, sådan både dårlig-undskyldning-lyve og elskerinde-lyve og politiker-lyve. Vi ved det, og vi vil se det live. Og vi betaler kontant!

AMC@INFORMATION.DK

'De betaler ikke! Vi betaler ikke!' (1974). Komedie af Dario Fo. Oversættelse: Bent Holm. Iscenesættelse: Kaspar Rostrup. Musik: Fuzzy. Scenografi: Peter de Neergaard. Kostumer: Henrik Børgesen. Lys: Frank Beck. Gladsaxe Ny Teater til 3. april.www.gladsaxenyteater.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her