Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Kunst ved Michael Jeppesen

Ugens kunstudstillinger
Kultur
27. marts 2009

Ignorantens privilegier

Marie Bancks har mange barndomsminder og elsker dyr, og det maler hun i den tro, at det interesserer andre end den nærmeste familie.

Bibi Katholm er fantastisk, fordi hun er the missing link mellem Tal R, Arne Haugen Sørensen, Katrine Ærtebjerg og Lars Nørgaard. Lidt tyk maling, lidt patetisk form, noget eventyr og noget, der ligner noget fra Statens Museum for Kunst.

Jens Hedins let homoerotiske billeder af nøgne mænd i let surrealistiske situationer malet alt for naturalistisk ligner Kluge, der møder Odd Nerdrum på coveret af det nye album fra Malurt.

Men ligesom med Bibi, Marie og galleriets øvrige kunstnere mangler de en indre modsætning, en intellektuel perversion, en præmis om mystik, der ikke er fup og forgøglet, bare hvad som helst, der hæver det fra glansbillede til kunst.

Der er kun én ting, der er værre end svindel, og det er kedelig svindel. Og der er kun én ting, der er værre end bluff, og det er dem, der ikke engang selv ved, at de bluffer. AD:CO befinder sig i en pinlig parallel kunstverden helt ude af trit med deres selvforståelse. Og det hele er mediernes og politikernes skyld. Ekspertvældet er nedlagt. AD:CO kan få samme spalteplads i Politiken som Galleri Nicolai Wallner. Selv DR har meldt sig ind i 'shareholder-æstetikken', hvor bundlinjer betyder alt, til fordel for den gamle medie-idé om at være kulturbærende. Nu er det det frie marked, der råder, hvilket vil sige, at vi nærmer os amerikanske tilstande med få rige, kloge lommer af ånd, imens resten sovser hen i X Factor, TV2 reklamer og billige outlets.

Men er det ikke lige meget, er det ikke bare et spørgsmål om smag? Hvad med den intetanende afrikaner, får han mere ud af Tal end af Bibi?

Nej, for ham er det lige meget. Bibi er en god, barnlig indgang til at se på kunst, hun er som den første forlystelse i Tivoli, den man tager, fordi man ikke har set resten, men for medlemmerne af De 10.000 billeders klub, er Bibi og resten af AD:CO kun et lille ubetydeligt opvarmningsband.

Fælles udstilling på Ad:co Venue, Bredgade 4, 3. sal, København til den 24. april. Bedømmelse: 1/6

Den forstenede

I et forsøg på at slå et slag for kunstens tilgængelighed har kunstgruppen Irma Mørch kreeret udstillingen Den Permanente i et butiksvindue på Christianshavn. Men det, der umiddelbart virker som en god idé - hvorfor bede Bent Melchior komme til synagogen, når man kan anbringe synagogen, hvor folk er - virker ikke. For det første er der ikke særlig mange passerende mennesker, hvor værket er placeret, og for det andet ligner installationen mere en forladt jordemorpraksis end et sted, der lirker nysgerrige blikke ud af folk.

Og postulatet hos Irma Mørch om kunsten som noget insisterende, der kan spænde ben for de forbipasserende og tvinge dem til at fordybe sig, holder heller ikke. Kunstværket som så stærkt et medie, at det kan agere på egen hånd, findes måske, når det tager form som den æstetiske evangelisme, som Kristian von Hornsleth benyttede sig af i Afrika, men bestemt ikke, når det drejer sig om små kedelige konceptuelle værker i et lille beskidt vindue.

Ok, der står en rulle tapet af Anja Franke, som måske er et fundet stykke tapet, som måske er kunst, som måske skal hænge i et hus på en væg som begge dele, kunst OG tapet ... Fint tænkt, men måske skulle tanken bare være blevet på galleriet. Måske fordrer den slags intellektuel fnidder en anden tilstand end den, man befinder sig i som fodgænger på et tilfældigt fortov. Måske ligner Den Permanente mest bare, at ham, der har lokalet, har lånt tilfældige kunstværker, som tilfældige kunstnere har haft tilovers, og så har han tilfældigvis sat dem i sit vindue.

'Den Permanente' på Irma Mørch Gallery, Overgaden Ovenvande 4A, København til den 13. maj. Bedømmelse: 2/6

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her