Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

Tag toget

Kultur
13. marts 2009

Nicolai Howalt har kastet sig over det mest krævende emne af alle, den mytiske, skrækkelige, sagnomspundne frygtelige død. Det svarer til at lave en samtalebog med Gud- man kan hurtigt komme til at virke en kende banal.

Bedst er serien bestående af en række fotos af udløste airbags, der ligger på de sorte rat som gletschere på Olafur Eliassons islandske bjerge. Og gode er også krakelerede kølerhjelme, der blæst op i 179x220 cm fremstår som et samarbejde mellem Vitali og Gursky om en ny isreklame til 10 milliarder for Nestlé.

Men indenfor i bilerne med blod på rattet og spor af mennesker går det ned ad bakke, fordi det rene æstetiske fotografi, som Howalt mestrer, ikke slår til. Motivet i sig selv postulerer at handle om liv og død og fart og tragedier, og det er nogle satans tunge emner at arbejde med, uden at det bliver plat. "Det kunne have været dig", hører man stemmen sige på klingende jysk, og fluks er man tilbage i skolekantinen i 1983 med plakaten af Johnny, der sidder i kørestol og hånd i hånd, hånd i den, den i den. Endnu værre bliver det, når vi også skal se en kvast cigaretpakke, "han har vist levet i overhalingsbanen", "ja, men man skal leve for at kunne dø".

Som rendyrket æstetik holder det 100. Som stor kunst falder det igennem med et brag.

Cars Crash Studies på Martin Asbæk Gallery, Bredgade 23, København K til og med i morgen

Serie

Kunst ved Jeppesen

Seneste artikler

 • Stressstreger

  23. september 2010
  Det bedste ved udstillingen er heldigvis Daniel Milans streg. En helt tynd sort krimskrams tilsat brede tykke sorte strøg. Det ser enerverende ud, fordi han kun tegner bevægelsen og skyggerne, og når man koncentrerer sig, får man øje på, at det er døde mennesker eller bizarre motiver med døde dyr og opstemte mennesker, han har tegnet...
 • Billige grin

  19. august 2010
  Moderne kunst for arabere er ligesom mavedans for danskere. Det er muligt, at vi alle har maver, men ve de egyptere, der skal tage imod den første danske mavedanserdelegation på kulturel udvekslingsrejse
 • Utopien nærmer sig

  19. august 2010
  Som en del af et projekt, der skal bringe utopien tilbage på kunstscenen, har kunstneren Goodiepal længe ført krig mod Det Jyske Musikkonservatorium, der fyrede ham i 2008. Krigen har ført ham verden rundt med en forelæsning om computerkunst, men dog ikke tættere på forsonende ord fra konservatoriet
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her