Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

På klimaets velgående

Øl og ædle forsætter er ofte gået hånd i hånd. Nyeste bud på en øl med samvittighed er en klimakorrekt ale
Kultur
3. april 2009

Kan øl frelse menneskeheden fra os selv? Det er måske nok at sætte barren højt, men tanken om at lade øllet tjene en højere sag har da bestemt sin gang på jord.

I 1950'erne ville bryggeriet Stjernen yde sit bidrag til klassekampen. For at styrke arbejderklassen måtte arbejderbevægelsen styrkes. Til den ende udsendte Stjernen sin legendariske Star. På denne vis kunne drikfældighed blive kongevej til proletariatets frigørelse - jo mere arbejderne drak, desto friere blev de.

Var intentionerne ædle, stod produktet dog ikke mål med Hof, der forblev arbejderklassens foretrukne mærke. I dag huskes Stjernepilsneren kun fra sit reklameslogan: Jeg vil hellere, jeg vil hellere, jeg vil meget, meget hellere ha' en Star.

I 1980'erne udkom 'københavnerpilsneren' Osvald. Bagmænd var kulturpersonligheder som Dan Turèll og Jacob Ludvigsen, der havde fået den sympatiske idé var at spænde øltørsten for kulturens vogn. Men mange 'Osvald-priser' blev det ikke til, selv om øllen nu slet ikke var ueffen (målt med datidens normer).

Den mest succesrige parring af øl og ædle forsætter er naturligvis Carlsberg-imperiet, hvis fond i årtiet har doneret midler til forskning, kultur og kunst (og fået etruskis oldtidslevn op under neglene).

Skål med samvittighed

Som ethvert barn ved i dag - især børn, som læser dette blad - må det 21. århundreds nobleste målsætning være at afværge en klimakatastrofe, der kan føre til sammenbrud for civilisationen, som vi kender den. Også ølkulturen må mobiliseres. Det mener i al fald Nørrebro Bryghus, som er gået foran for at vise vejen: Bryghuset er netop blevet CO2-neutral på sit energiforbrug. Omlægningen til klimakorrekthed er i sket i samarbejde med '1 ton mindre'-kampagnen, Elsparefonden og klimarådgivningsselskabet Modstrøm, og den fejres - selvfølgelig - med lanceringen af en til lejligheden brygget øl.

Det CO2-neutrale bryg har fået det snublende nærliggende navn Globe Ale, og der er tale om en totaløkologisk cream ale, til hvis brygning er indgået så lokale råvarer som økologiske havregryn fra Netto. Der udledes under 1 kg CO2 ved produktion og distribution af en sådan øl (og opkøbes og destrueres kvoter i en tilsvarende mængde). Vil man selv gøre en indsats for at indfri målet om 1 ton mindre CO2 om året pr. dansker, findes altså en taknemmelig udvej.

At drikke 1.000 Globe Ales på et år lyder som en rigtig god idé, for det er en både tiltalende og velsmagende øl, om end måske lidt harmløs, men det er jo sådan set også meningen. Globe Ale tynger hverken smagsløg eller samvittighed. Den er blød og rund med frugtpræg og dufter let humlekrydret. Den smager mildt maltet med toner af bær, og den er dejlig ren i biddet og diskret bitter i eftersmagen. Det giver jeg fem stjerner for - den sidste stjerne for etikken bag. Kvoteopkøbet koster i øvrigt rørende 14 øre pr. flaske, så andre, der vil brygge på klimaets vel, kan lære noget her.

Et påskeunder

På et veldækket påskebord stiller jeg dog hellere, meget meget hellere, sæsonens bryg, og i det fjerne Jylland har jeg fundet en virkelig god påskebryg. Påskebocken fra Viborg, der brygges i en 'ølsstue' i Sorte Brødre Kirkestræde, er en virkelig vellykket versionering af den klassiske påskebryg af Salvator-typen, som Carlsberg brygger i Semper Ardens-serien, blot med mere krop og fylde. Det velsignede påskeunder lyser som mørkt rav, har aroma af fyrrenål og banan, gavmilde mængder af karamelliseret malt og humlingen er i velafstemt harmoni. Det er måske ikke med denne øl, at vi frelser verden, menneskeheden eller klimaet, men jeg er vis på, at havde man i sin tid serveret den for Frelseren på korset, så ville Han straks være brudt ud i Always look on the bright side of life... eller, hvad den slags nu hedder på aramæisk. Skål og god påske!

Nørrebro Bryghus: Globe Ale, 4,8 pct., 66 cl, 39 kr.

Viborg Bryghus: Påskebocken, 7,5 pct., 50 cl, 40 kr., fås hos Barley Wine, Læderstræde 16, Kbh K. (pr. mail: bestil@barleywine.dk)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her