Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Tyskland under lup

Vinderen af den tyske krimipris 2001 er inspirerende anderledes med en tætpakket intrigefyldt sag
Kultur
20. april 2009

Berlins mørke fortid fuld af nazisternes grusomme gerninger og DDR's hæslige Stasi-uvæsen er den kerne, den tyske forfatter Anne Chaplet borer ud i sine krimier. Sidste år udkom på dansk Caruso synger ikke mere om en stasi-informants bedrag, og nu er Intet andet end sandheden, der vandt den tyske krimipris i år 2001, netop kommet.

Hvis man ser bort fra den ikke helt flydende oversættelse til dansk - den er dog bedre oversat end den sidste Chaplet-roman - er der buler af tysk indenrigspolitik, berlinsk nutid og fortid samt historiske traumer at hente. Og det er en hel del sjovere og langt mere intelligent end nok så mange nordiske hyggekrimier, der kører efter helt faste skabeloner.

Romanen stiller krav til læseren - man skal være opmærksom for at styre helskindet gennem den tætpakkede intrige. Der er både mord, måske selvmord, forelskelser, land, storby, magtfuldkommenhed, råhed, griskhed, sex og et besværligt galleri af personer at holde styr på.

Mord eller selvmord

Et fremtrædende medlem af Forbundsdagen, Alexander Bünge, styrter ned fra et kirketårn, og det ser umiddelbart ud som et selvmord - særligt, da det netop er kommet frem i den skandaleavisen 'Journal', at han var pædofil. Men var det i virkeligheden mord i stedet for selvmord?

En af dem, der kunne ønske Bünge død, er Anne Burau, der er en af de faste hovedpersoner i Chaplets romaner. Burau er til daglig en tænksom, men munter økologisk landmand i Hessen, og hun står til at overtage Bünges plads på tinge, hvis han dør. Tilsyneladende havde Bünge et tæt samarbejde med Journal-journalisten Peter Zettel, der ikke bare ved alt om alle, og derfor er en farlig mand at komme på tværs af. Han har også haft en uforløst affære med selv samme Anne Burau, der ikke helt er kommet sig over den smukke journalist. Men Zettel er tilsyneladende sporløst forsvundet. Hvorfor?

Mens Berlins underjordiske fortid graves frem, komplet med Hitlers selvmordsvåben, en Walther PPK med serienummeret 803 157, som væsentlig ingrediens, åbenbares og diskuteres manglen på journalistisk etik på Zettels arbejdsplads. Karen Stark - der også er en af de faste figurer hos Chaplet - fra statsadvokaturen i Frankfurt efterforsker sagen, og hun har mildt sagt et dårligt øje til Anne Burau, der må se sig selv som en af de hovedmistænkte. Burau må derfor selv i gang med at lede efter spor.

Det er på ingen måde selve efterforskningen af den eventuelle morder, der er det væsentlige i Anne Chaplets roman. Det er snarere de farverige personer på landet og den politiske virkelighed i Berlin, der gør hendes bøger så befriende anderledes. Også selv om det er en fordel at have læst forgængeren, så man kender persongalleriet på forhånd.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her