Læsetid: 3 min.

Almuedigteren og kætterkredsen

Det handlede for Martin A. Hansen og de andre digtere omkring tidsskriftet Heretica om at stirre ned i afgrunden uden at blinke
7. maj 2009

Det var så tungt, så tungt, for verden var ikke til at bære. Og så blev det pludselig let og friskt moderne. Et dramatisk skred finder sted i det danske åndsliv fra slutningen af 1940'erne til slutningen af 1950'erne.

Det så sort ud over det hele efter Anden Verdenskrig, hvor de moderne fremskridt var slået om i civilisatoriske katastrofer. Der var ingen grund til at tro på noget godt i den moderne verden. Og det blev det kulturkritiske udgangspunkt for det litterære tidsskrift Heretica, der udkom over seks årgange under tre forskellige redaktioner fra 1948 til 1953. Derefter blev Heretica nedlagt. Mange af de samme stemmer flyttede til Gyldendal og det nye tidsskrift Vindrosen, som ikke var pessimistisk anlagt, men snart blev forum for den nye modernisme.

Den store oste-grosserer Knud W. Jensen var pengemanden bag Heretica og Wivels Forlag, men i 1952 købte han Gyldendal, og seks år senere grundlagde han et museum for moderne kunst, Louisiana. Forfatteren Tage Skou-Hansen var både den sidste redaktør på Heretica og den første redaktør på Vindrosen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu