Læsetid: 2 min.

Flot udfoldet retro-lyd

Depeche Mode laver stadig elektronisk mørke-pop i særklasse, mens Handsome Furs har begået en konceptplade om kontrol og overvågning
5. maj 2009

Det må være svært at udgive nyt materiale, når man er Depeche Mode. De tre resterende herrer i det britiske band har tydeligvis stadig en agtværdig ambition om at udvikle sig og holde sig selv til ilden, men uanset hvad de gør, vil de altid blive sammenholdt med hovedværker som Black Celebration, Music For The Masses og Violator og klassiske sange som "Stripped", "Personal Jesus", "Never Let Me Down Again", "Enjoy The Silence" und so weiter. Og det er altså noget af en arv at skulle leve op til.

Så lad os i stedet lytte til Depeche Mode som sidste skrig: En talentfuld trio, der på albummet Sounds of The Universe har valgt at gå retro-klingende til værks i brugen af gamle analoge synthesizere. Dem mestrer de med stor ynde og klanglig majestæt, endda ofte tilsat liflig brug af elguitar. De to sangskrivere, Martin L. Gore og Dave Gahan, glimrer, og især Gore rummer store løfter i sine sange. Ja, på "Wrong", "Jezebel" og "Peace" er han faktisk fuldt udfoldet, på sidstnævnte endda med fabelagtigt udfoldede kor og langstrakte melodilinjer, der bør vække genlyd i blogosfæren.

Gahan viser også lovende takter. Ja, faktisk virker det, som om gruppen ser muligheder for mere sjov og ballade i at arrangere hans kompositioner. Hør f.eks., hvordan synthen sitrer, og twang-guitaren masserer rustent på "Miles Away".

Sangskrivningsmaterialet er af høj karat, og den analoge stemningsrigdom er brillant på Sounds of The Universe. Det er elektronisk mørke-pop i særklasse. Giv dem tid til at hvæsse deres materiale yderligere, og ingen vil stå over eller ved siden af dem.

Sexet overvågning

Den canadiske duo Handsome Furs skylder en del til Depeche Modes tidlige synthpop. De skylder også til landsmandinden Peaches' primitive rytmeboksning, Suicides elektroniske rock'n'roll og Joy Divisions rå nerve.

Alexei Perry ved, hvordan man skærer et primitivt 80'er-beat. Og Dan Boeckner kan synge og spille beskidt elguitar med nødvendighed og rastløs energi i stemmelæber og plekter.

Og ja, så har de minsandten også et koncept på deres andet album, Face Control.

På bagsiden er der et billede af en ung Vladimir Putin med følsomme ynglinge-læber, men i uniform. Og i teksterne kredses der om østblok-overvågningens unoder og Vestens accept af kontrol og overvågning via Facebook, GPS og kameraer i lygtepælene mig her, mig der og alle vegne.

Duoen fra Montreal kan også finde ud af at skrive sange med en opsætsig energi. Men de kan også finde ud af at slumre i tomgang, med forslidte fraser som sove-medicin. Men det meste af tiden formår Handsome Furs at levere deres egen sexede overvågningspolitik for rytmeboks og elguitar.

Depeche Mode: Sounds of The Universe (Mute/EMI)Handsome Furs: Face Control (Sub Pop Records/A:larm). Handsome Furs spiller på lørdag i Vega, Kbh.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu