Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Historieskrivning som sendt fra himlen

Storværket 'Min fars århundrede' er en lykkelig kombination af verdensbegivenheder og hverdagssociologi
Kultur
14. maj 2009
Anden Verdenskrig. Mak afslører flere gange noget, der ligner et nationalt hollandsk særkende: ikke at se realiteter i øjnene, når de er for skræmmende eller for besværlige. Det resulterer blandt andet i blindhed over for Holocaust og fejhed i krig, som når de hollandske tropper under Anden Verdenskrig uden skam rapporterer: -Så blev det livsfarligt, og vi trak os tilbage.- Her er det britiske faldskærmssoldater i Arnhem, Holland, 1944.

Anden Verdenskrig. Mak afslører flere gange noget, der ligner et nationalt hollandsk særkende: ikke at se realiteter i øjnene, når de er for skræmmende eller for besværlige. Det resulterer blandt andet i blindhed over for Holocaust og fejhed i krig, som når de hollandske tropper under Anden Verdenskrig uden skam rapporterer: -Så blev det livsfarligt, og vi trak os tilbage.- Her er det britiske faldskærmssoldater i Arnhem, Holland, 1944.

Jeg havde ellers bestemt mig for at stå for fristelsen til ordspil, da jeg gik om bord i dette værk med forfatternavnet Mak udenpå. Men det viser sig at være helt på sin plads at annoncere, at med denne udgivelse har ordet makværk lige fået en helt ny betydning.

Hollandske Geert Mak (f. 1946) er ikke bare en formidlingsbegavet sociolog og historisk journalist, han er også en mesterlig historiefortæller i dén bogstavelige forstand, at han kan skrive historien frem, så den bliver nærværende og vedkommende, ja, så den også bliver læserens erfaringsgods. Med farens levetid, 1899-1983, som ramme levendegøres 1900-tallet gennem store og små begivenheder i familielivet og i Holland, med jævnligt udblik til afgørende hændelser i den omgivende verden. Det er himmelsendt historieskrivning for os, der ikke umiddelbart tænder på årstal, statsmænd og troppebevægelser, men heller ikke er gode til kontekstløse kulturhistoriske erindringer eller museer.

Bogens vellykkede både-og, dens overblik og indblik, er solidt baseret i kildematerialet. Mak refererer til og citerer fra et væld af historiske fremstillinger og sociologiske analyser, aviser og pamfletter, private optegnelser, breve, skolestile og fotografier. Han går fordomsfrit til kilderne, med stor indlevelsesevne og vilje til at forstå på tidens og de enkelte personers præmisser. Kun hen mod slutningen, og især i epilogen anno 1999, mærkes en let politiserende tendens, som fremstillingen ellers er dejligt fri for.

Som i resten af Europa og store dele af verden var livet i Holland i det forrige århundrede præget af store udsving i velstandsniveauet, vekslen mellem fremtidshåb og pessimisme, og ikke mindst af verdenskrigenes konkrete rædsler. Et referat kommer til kort over for bogens rigdom på begivenheder og skæbner, men århundredets gang demonstreres i den fædrene sejlmagervirksomheds udvikling: fra produktion af skibssejl i det tidlige århundrede over praktiske presenninger og derefter akut efterspurgte ligposer til noget så luksuriøst som campingudstyr indtil lukningen omkring 1980.

Frivillig apartheid

Mak levendegør så mange familiemedlemmer med hver deres vilkår og personlige valg, at ethvert generaliserende udsagn om, hvad den hollandske (eller andre landes) befolkning gjorde eller burde have gjort, hermed for altid er kompromitteret. Særligt for Maks familie er, at de også tilbragte nogle dramatiske år i Hollandsk Indien (Indonesien) under Anden Verdenskrig og under den efterfølgende afkolonialiseringskrig, som ikke mindst på grund af manglende hollandsk realitetssans blev unødvendigt blodig. I håndteringen af denne nære, men officielt dybt fortrængte fortid kommer Maks tilgang virkelig til sin ret, både fordomsfriheden, den manglende berøringsangst og den fascinerende personlige indgangsvinkel.

Mak senior var koloniudsendt som protestantisk præst, han var en videbegærlig og energisk guds tjener, og trods sin store familie også en enegænger. Som åbenbart mange ortodokse calvinister var han bestandig i splid med sig selv, præget af en permanent "rådvildhed mellem norm og virkelighed". At religionsfejder spiller en stor rolle i en bog om Holland, er ikke overraskende, men det var nyt for mig, at det hollandske samfund i den grad har været opdelt i subkulturer bestemt af konfessionelle 'søjler': den protestantiske, henholdsvis de ortodokse calvinister og de hollandsk reformerte, den katolske og den socialistiske, plus gruppen af dem, der forsøgte at ignorere søjlerne. Det har nærmest været at ligne med en slags frivillig apartheid: "Hver samfundsgruppe havde sine egne skoler, universiteter, sygehuse, forlag, fagforeninger, aviser og politiske partier, hver gruppe bekæmpede de andre grupper og anså sig selv for verdens centrum. (...) Det forventedes, at man kun spillede fodbold, lavede teater, gik på sykursus, læste bøger, tog på rejse, opdrættede geder og havde sex med ligesindede."

Som det fremgår af citatet, har Mak sans for at udlevere de mere groteske sider af den institutionaliserede kulturkamp, ligesom han gentagne gange afslører noget, der ligner et nationalt særkende: ikke at se realiteter i øjnene, når de er for skræmmende eller for besværlige. Det resulterer blandt andet i blindhed over for Holocaust og fejhed i krig, som når de hollandske tropper under Anden Verdenskrig uden skam rapporterer: "Så blev det livsfarligt, og vi trak os tilbage."

Der er dog ikke tale om nationalt selvhad fra Maks side, snarere en konfrontation i den bedste mening, en selvkritik, som ikke fordømmer men dog håber på forbedring. Maks eget bidrag hertil er en formidabel formidlingsindsats på den uhildede erindrings og sobre historiske oplysnings vegne: "I dag, efter hundrede år med blod og idealer, ved vi mere. Det er på tide at sige farvel til vores historiske arrogance, at slå broer gennem tiden, for at vi kan indtage vores plads ved siden af de foregående generationer."

Den danske oversættelse fungerer fortrinligt og er intet mindre end en kraftpræstation, når man betænker de 450 siders kolossale indholdsmæssige spændvidde - her bør der gives en fortjenstmedalje!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her