Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

Når angreb er det bedste forsvar

"Jøder kæmper da ikke," bemærker en russisk partisanleder undrende i Edward Zwicks krigsdrama Modstand. "De her jøder gør," lyder svaret
"Jøder kæmper da ikke," bemærker en russisk partisanleder undrende i Edward Zwicks krigsdrama Modstand. "De her jøder gør," lyder svaret
Kultur
22. maj 2009

"Jøder kæmper da ikke," bemærker en russisk partisanleder undrende i Edward Zwicks krigsdrama Modstand. "De her jøder gør," lyder svaret. Og den er god nok, det gjorde de, brødrene Bielski, som under Anden Verdenskrig skjulte sig i det daværende Polens skove. Her grundlagde de en kampenhed, som reddede mange hundrede jødiske liv.

Deres historie er vigtig at få frem, fordi den nuancerer den udbredte opfattelse, at de europæiske jøder med få undtagelser afstod fra modstand mod nazisterne.

Det mest spændende ved filmen er dog ikke selve modstandskampen, men derimod dens psykologiske aspekter, som nu den strenge justits og disciplin brødrene må trække nedover deres med-jøder for at livet i skoven overhovedet kan opretholdes. Med smertefuld ironi tangerer deres ledelse undertiden det diktatoriske styre, de bekæmper.

De to ældste brødre, Zus og Tuvia, spilles af Liev Schreiber, der er jøde, og Daniel Craig, der muligvis ville ønske, han var det. I hvert fald spiller han her sin tredje rolle som jødisk modstandskæmper eller agent på tre år. Men hvis Schreiber og Craig ikke deler etnisk herkomst, tilhører de samme gammeldaws monumentale mandetype og er derfor godt castede.

Snart må Zus og Tuvia sande, at en ydre fjende ikke nødvendigvis styrker det indre sammenhold. De havner i en langstrakt viljestyrketvekamp, som generelt er interessant at følge. Dramatisk har Jamie Bell ligeledes en del at gøre godt med i rollen som lillebroren, der undervejs langsomt, men sikkert tager farve af sine autoritative ældre søskende.

Modstand har dog det store problem, at den på trods af sine rødder i virkeligheden ofte fremstår meget konstrueret. Især i det frustrerende formular-prægede dramatiske klimaks er manuskriptets tandhjul fuldt synlige.

Den multinationale skuespillerbesætning inkluderer vor egen Iben Hjejle i rollen som en kvinde, Zus forelsker sig i.

Modstand. Instruktion: Edward Zwick. Manuskript: Edward Zwick og Clayton Frohman (efter forlæg af Nechama Tec). Amerikansk (Palads og CinemaxX i København, Kinopalæet i Lyngby samt CinemaxX i Århus og Odense).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her