Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Med filmkunsten som omdrejningspunkt

Værten på DR2 Premiere, Mikkel Munch-Fals, er ikke bange for at sige sin ærlige mening om de nye biograffilm og det samfund, de er en del af, og det gør programmet til et af de bedste på DR lige nu
Kultur
17. juni 2009

Bedømmelse 5/6

Mikkel Munch-Fals og DR2 Premiere er gået på sommerferie. Men erindringen om en vært og et program med meninger og kant lever i bedste velgående. Efter en lidt famlende begyndelse - der dog ikke kunne skjule Munch-Fals- kvaliteter som anmelder - er han efterhånden trådt solidt i karakter i rollen som filmopdrager og kulturbringer.

Med tilbagestrøget hår, fuldskæg og iført butterfly og tweedjakke er Munch-Fals ikke bange for, i bogstaveligste forstand, at indtage prædikestolen og uden omsvøb sige sin ærlige mening, ikke kun om filmene, men også om det samfund og den verden, de er lavet i og derfor afspejler.

Det er bestemt ikke lige så kedeligt og korrekt, som det kunne lyde, men derimod forfriskende og underholdende, fordi det gøres med et glimt i øjet og et smil på læben, der ikke signalerer ironi, eller »det er skam bare for sjov«, men kækt inviterer til diskussion og lidt frækt prøver at provokere.

I en tid, hvor DR bliver mere og mere bange for sin egen skygge, er det rart, at mennesker som Mikkel Munch-Fals holder den idea- listiske og humanistiske fane højt. Med filmkunsten som omdrejningspunkt, naturligvis.

Spild af sendetid

DR2 Premiere -studiets enkle, men effektive scenografi med et stort, tomt rum og en gigantisk skærm i baggrunden kan varieres i én uendelighed, og ikke mindst den kreative brug af skærmen - hvad enten den fyldes med ord, billeder, filmklip eller farver - giver rummet dynamik og liv og illustrerer på forbilledlig vis det, Munch-Fals siger.

Der er ting i programmet, jeg godt kan være foruden. F.eks. har jeg endnu ikke lært at holde af Premiere-klubben, selv om det indimellem er morsomt og endda tankevækkende at opleve, hvor uenige klubbens menige medlemmer kan være med sagkundskaben, i dette tilfælde programmets vært.

Skæv vinkel

Men nu er Munch-Fals selv en skarpsindig herre. Selv om jeg langtfra altid er enig med ham, læser han filmene godt, og han synes at vide lige så meget om og holde lige så meget af artfilm , som han ved om og holder af amerikanske genrefilm. Han har ofte en skæv og over- raskende vinkel på en film eller en person, som da han for nylig gennemgik Mickey Rourkes karriere med en liste over den amerikanske skuespillers 10 værste beslutninger.

Jeg vil hellere høre på ham give sin kvalificerede mening til kende om en film, end jeg vil lytte til almindelige biografgængere sludre mere eller mindre velartikuleret om samme. Den slags kan man læse eller se på nettet. Hvorfor spilde værdifuld sendetid på det

Til sidst en lille advarsel: Det er morsomt, når redaktionen bag DR2 Premiere f.eks. klipper billeder fra ældre film sammen for at gennemgå en genre, et værk eller understrege en pointe. Men Munch-Fals og co. skal passe på, at det ikke bliver så smart og kækt, at det trods alt underminerer seriøsiteten og tager brodden af et program, der lige nu er et af de skarpeste på Danmarks Radio.

www.dr.dk/dr2/premiere

Serie

DR til syn

Seneste artikler

 • DR1 er et langt og trygt gruppekram

  5. januar 2018
  Vi elsker X Factor fredag aften, men oplever Alle mod 1 som decideret tvang. Vane-tv som Vores Vejr, ’Barnaby’ og Disney Sjov fungerer lige så godt, som de gjorde for ti år siden, mens nye ambitioner i ’Herrens Veje’ og ’Historien om Danmark’ rykker milepæle. I redaktionens sidste kanalgennemgang er vi godt tilfredse med det gode gamle moderskib DR1
 • Flow-tv samler os, streaming fragmenterer og individualiserer

  5. januar 2018
  Statsministeren har erklæret flow-tv for dødt, Danmarks Radio vil lukke DR3 som fjernsynskanal, og forholdet mellem tv på fjernsynet og tv på nettet er en del af den politiske diskussion op til medieforliget i 2018. Men hvordan kan man overhovedet bedrive fællesskabsfordrende public service uden flow-tv?
 • 2018 bliver et myldrebæfremkaldende spændingsår for Danmarks Radio

  5. januar 2018
  Kulturredaktionen har gennemgået alle DR’s tv-kanaler op til medieforhandlingerne: DR skal trods kold blå politikerånde i nakken få lov til og turde satse på det vilde og det fællesunderholdende, når besparelserne er fastlagt, og kanalkabalen skal lægges
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Rune Sørensen

Uha uha. Hvad mon der sker nu? Jeg kan - eller kunne - også rigtig godt lide prigrammet. Men nu går der rygter om, at Munch-Fals forlader programmet for at kunne passe sine instruktør-ambitioner. Betyder det et endeligt for DR2 Premiere? Umiddelbart må man med sørgmod håbe på det - for det program kan jo aldrig blive det samme uden denne skarpe og komiske vært.