Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

Franske sprogforbistringer

Dany Boon har lavet et lunt kærlighedsbrev til sin hjemegn med ’Velkommen til Ch’tis’
Kultur
12. juni 2009

Var det noget med en coco-colo? Sådan lyder navnet på den populære amerikanske læskedrik, når det udtales af de lokale i den franske Nord-Pas de Calais-region. Den daglige tale er præget af dialekten ch-tis, og det giver anledning til mange gode optrin i den populære franske komiker Dany Boons Velkommen til Ch’tis.

Filmen satser benhårdt på at blive elsket med sin søde historie om postmesteren Philippe (Kad Merad), som i stedet for drømmejobbet ved Rivieraen straffes med en forflyttelse til den lille by Bergues, syd for Dunkirk. I Syden betragtes regionen nordpå som ubeboelig. Fordomme om uciviliserede minearbejdere i et nærmest arktisk klima florerer, men en overrasket Philippe befinder sig hurtigt godt blandt sine gæstfri kolleger.

Hans kone derhjemme (Zoé Felix) forventer imidlertid en klagesang, og da det hjælper deres skrantende ægteskab, når hun føler for hans store offer for familien, ender Philippe med at bekræfte og gradvis forbedre de kulørte klicheer. Løgnene fungerer fint, indtil konen rejser med for standhaftigt at stå ved Philippes side.

Dany Boon har lavet et lunt kærlighedsbrev til sin hjemegn og kommer vidt omkring. Sprogforbistringerne er svært oversættelige, men de danske tekster kæmper bravt med opgaven. Suppleret med en god portion fysisk komik er man med til den sukkersøde slutning, selv om armbevægelserne ind imellem er store for et dansk temperament. Det er ikke mindst sjovt, når Philippe skal lære postbudet Antoine (Boon selv) at sige nej til de mange våde varer, man uvilkårligt bliver tilbudt på den daglige rute. Her får man ikke coco-colo ...

Velkommen til Ch’tis. Instruktion: Dany Boon. Manuskript: Dany Boon, Franck Marnier og Alexandre Charlot. Fransk (Grand og Dagmar, København, Øst for Paradis, Århus, Café Biografen, Odense, Biffen, Ålborg og Bio Værløse)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her