Læsetid: 4 min.

Idiotiske USA

Amerikansk journalist revser sin nations fordummelse
13. juni 2009

Det er sikkert ikke kun i Danmark, at den, som vil kritisere sin samtid i en sammenligning med tidligere bedre tider, risikerer at blive beskyldt for at være en Jeronimus, som man ikke gider høre på. Enhver kender til det trivielle og uinspirerende i de klagesange, som - navnlig tidligere - blev sunget over f.eks. samtidens ungdom.

Men det trivielle kan også ytre sig i en nærmest refleksagtig afstandtagen til den, der ønsker at påpege og afdække en negativ samfundsudvikling. Der er ikke meget, der i dag er lettere end at afvise personer, som forsøger at råbe andre op om, at tingene går dårligere end tidligere. Den, der ikke gider høre på den slags, behøver som regel ikke indgå i argumentationer, men kan blot påpege, at der altid har været folk, som har været bange for fremskridtet og udviklingen. En sådan ubegrundet afvisning er ofte tilstrækkelig i megen offentlig debat.

Subjektive betragtninger

Et af de områder, der virkelig kommer ind under denne beskrivelse, er, når nogen vil hævde, at vi i de vestlige samfund bliver dummere og dummere. Det gør flere, ikke mindst i USA, hvor der, uden at jeg dermed skal deltage i den almene - og fordummende - generalisering af den amerikanske kultur, på en række områder leveres en perlerække af eksempler på mangel på viden, således som den amerikanske professor Mark Bauerlein beskrev det i bogen The Dumbest Generation , omtalt her i avisen den 30. august 2008.

Nu er endnu en bog om temaet kommet på det amerikanske marked. Denne gang er det nogle lidt mere subjektive betragtninger, som ikke baserer sig så meget på undersøgelser, men på en række episoder og tendenser, som den amerikanske journalist Charles Pierce kommenterer og satiriserer over i sin bog Idiot America. How Stupidity Became a Virtue in the Land of the Free .

Pierce er en i USA ganske respekteret journalist, som skriver til så fine medier som Los Angeles Times Magazine, The New York Times Magazine og Chicago Tribune.

Dino med saddel

Pierce angiver selv, at han fik ideen til bogen på baggrund af den amerikanske kvinde Tierri Schiavos sygdom og død.

Schiavo havde i 15 år ligget bevidstløs og uden ilt til hjernen, men næret og dermed holdt i live. I 2005 besluttede USA-s højesteret at tillade, at der i overensstemmelse med Schiavos mands ønske, men imod hendes forældres, skulle lukkes for tilførslen af næring til den da 41-årige kvinde, som døde nogle uger efter. Stort set alle medier i USA fulgte sagen om den døende kvinde, men meget få med det formål at give anledning til en debat om dødshjælp.

De fleste svælgede i mere eller mindre kvalmende følelsespornografiske skildringer af den stakkels døende og hendes nærmeste.

Det, der dog direkte sparkede skriveprocessen i gang for Pierce, var et besøg i det herostratisk berømte kreationistiske museum i Kentucky, hvor nogle bibelfundamentalister har lavet et museum, som viser alle de dyrearter, Noah havde med ind i arken. Det er ingen joke, den er god nok, sådan et museum er der, og som lederen af museet i Pierces gengivelse udtaler, så gælder det om at »tage dinosaurerne tilbage fra evolutionisterne«. Så dinosaurer og mennesker har levet på samme tid. Måske var det derfor, man havde anbragt en saddel på en figur af en dinosaur. Så var det, at Pierce tænkte, at der forestår et ganske omfattende oplysningsarbejde, hvis man skal bringe befolkningen ud af et fundamentalistisk præget mørke. Om end han måske tolker sadlen lidt mere bogstaveligt, end den er ment.

Det dumme tv

Pierce kommenterer stupiditetens tilsynekomst på en lang række områder som f.eks. det politiske og det mediemæssige. I et meget morsomt kapitel, Radio Nowhere, citeres professor Andrew Cline fra Washington University i St. Louis, som ud fra nogle omfattende undersøgelser kan oplyse, hvad de fleste af os jo godt ved, men helst ikke vil tænkte på, at moderne tv endelig ikke skal være faktaorienteret, for »fjernsyn er en sag for det følelsesmæssige«. Nogen af dem, der har lært sig dén lektie er Fox News, som laver fjernsyn ud fra opskriften: Her er, hvad I skal være bange for, og her er dem, der er skyld i jeres frygt og angst.

Pierce har desværre mange eksempler i sin bog på, at nyhedsmedierne er en af de største skurke i fordummelsen. Ikke mindst de konservative radiostationer har han et godt øje til. De er også ganske slagkraftige. I 2007 viste en undersøgelse, at 91 procent af dem er af konservativ observans. Ikke bare ideologisk konservatisme, men konservatisme af den slags, som kalder Obama for en kommunist, socialist, fascist og hvad der ellers diverteres med. Det bliver ikke nemt at rette op på.

Charles Pierce: Idiot America – How Stupidity Became a Virtue in the Land of the Free. 304 s., 21 dollar. Knopf Doubleday Publishing Group. ISBN - 13:9780767926140

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu