Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

De kom for at fyre den konge af

Malk de Koijn havde onsdag aften generalprøve på trioens comeback, der rammer Roskilde Festival om få dage. Repertoiret gav genlyd af spilleglæde og rummede nye skæringer fra 'verdens bedste gruppe', der blev fejret af sine sultne Langestrands-disciple på et stopfyldt Jazzhouse
Kultur
27. juni 2009

Skider på, om Information de vil anmelde/ Aviser tager priser, når det kommer til at vandhælde/ Ud af deres æselører, timerne de sover i/ De havde ikke et job, hvis der ikke var en borgerkrig/

('Sikoinerz' af Malk de Koijn)

Efter et kvarter af onsdag aftens Malk de Koijn-comeback i Copenhagen Jazzhouse vendte min garvede koncertkammerat sig om mod mig. Hans øjenbryn var tværet så demonstrativt højt op i den i forvejen furede pandebrask, at man ikke kunne være i tvivl - han var både forarget og sarkastisk:

»Hvor er det godt, at du ikke må anmelde det her. De drenge behøver jo virkelig beskyttelse fra de onde kritikere,« vrængede han og rystede mildt på sit langhårede hoved. Og no . Det virkede umiddelbart en smule 'fågt op i skalle', at dansk raps tre unåelige bananer (og anmelderdarlings) frabad sig pressens tilstedeværelse ved deres første optræden siden en legendarisk udklædningsfest på Store Vega i november 2003.

For Malk de Koijn er tilbage med manér og umanérligt flottenheimende manérer, hvad der lover mere end lovende for lørdag nat klokken to i Arena-teltet på Roskilde Festival. Det skortede på foredrag og flød med fest.

Gamle elevers fest

Godt nok var der tekniske kiks undervejs i den halvanden time lange seance, og godt nok bar den ydmyge udsmykning med en discokugle, der sværmede over spillestedets sædvanlige bagtæppe, præg af øvesession med publikum på. Men en ivrig Tue Track, en chillet Geolo G og en buespændt Blæs Bukki har næppe andet end egen præstationsangst at frygte inden den forventede folkefest om otte dage.

Medlemmerne af 'Verdens bedste gruppe', som Malk de Koijn lancerede sig ved albumdebuten i 1998, soler sig stadig på sandet i paralleluniverset uden sidestykke, Langestrand, hvor de giver den gas, før de bliver lige så gamle som Grand Master Flash.

Koncerten gik i gang klokken 21.36, skarp, men dukkede man op på Niels Hemmingsens Gade før 20, vrimlede det allerede med halvdelen af de 400 tilhængere, der via Myspace og Facebook tids nok havde indløst billet til generalprøven for dansk hiphophistories mest ventede comeback.

Andre var gået forgæves efter ekstra billetter, men lige meget hvad var det en civiliseret hob, der tog opstilling. Med nystrøgne skjorter, pletfri kasketter, flaskebajer i den ene hånd og en delikat kæreste i den anden gik snakken om svundne tider med originalerne i øregangene. Det lignede på mange måder en gammelelevfest på det gymnasium, som trioen rappede om i 2002. Friske, renskurede og lige så usædvanligt attitudefattige, som Malk de Koijns følge altid har været.

Da gruppen oprindelig brød igennem, lød det hist og her lidt spydigt, at 90 procent af fansene ikke kendte til gaden, men derimod studerede humaniora på KUA. Det er ikke helt forkert, at Malk introducerede et mere bogligt publikum for rappen, men dog en grum generalisering, og ligegyldig hvad solgte rapgruppen ikke særlig mange plader, dengang mainstreampublikummet endnu ikke fattede fantasifostre, ukonventionelle rimeksperimenter, intertekstuelle transatlantiske hiphopreferencer og produktioner, der sjældent logrede for hitlisterne.

… og du må spise min is

Formentlig bliver det anderledes, når Malk de Koijn ifølge rygtebørsen til efteråret drager på turné, udsender et opsamlingsalbum og trakterer med en live-dvd med optagelser fra aftenen foran og inden for på Jazzhouse.

Tue Track, Geolo G og Blæs Bukki har i hvert fald været i studiet og indspillet en række nye numre. Fire af dem fik publikum at høre, og de bar præg af Blæs Bukkis engagementer i Bikstok Røgsystem og Balstyrko de seneste fire år. Især sprogparodien »Du' min pige, girl« ramte rent med kærlighedserklæringer a la Geolo G's »La' mig være din Taxa-Mike« og omkvædet »Du' min pige, girl / Du' fucking nice, girl / du' virkelig street / og du må spise min is.«

Andre hørbare publikumsfavoritter var en djævelsk tung udgave af »Jernskjorten«, der for alvor fik gang i hopperiet foran den lave scene, den symfoniske nyklassiker »Kosmisk kaos«, hvor aftenens anden pladespiller kollapsede, og endelig ekstranumrene »Vi tager fuglen på dig« og »Å åå mæio', som fremtvang følgende forudsigelse fra min furede koncertkammerat: »De splitter Roskilde ad«.

Det er så sandt, som det er sagt. Find en plads foran Arena i god tid - og »er du klog i dit låg«, så brug ventetiden på at skrive »en bog om årets show!«

RUSK@INFORMATION.DK

Malk de Koijn, Copenhagen Jazzhouse, onsdag aften

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her