Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

'Lige som at dø langsomt ' mange gange'

Vidnesbyrd om de afviste asylansøgeres lidelser bringer deres fortvivlelse ind under huden på læseren
Kultur
20. juni 2009

Ja, ja, det officielle Danmark angrer den behandling, flygtninge fik ' tilbage i 1930'erne, da Hitlers magtovertagelse sendte forfulgte tyskere over grænsen i håb om tilflugt. Hvorpå Danmark returnerede dem til lemlæstelse og død.

Det var ikke så godt, nej, men vi vidste jo ikke bedre. Så slemt troede vi heller ikke, der var i Nazityskland. Men nu véd vi bedre. Jae, det vil sige ...

Vil der om 30 år stå politikere fra det nuværende folketingsflertal og hælde vand ud af ørerne over den medfart, Danmark nu giver flygtninge Vil de påstå, at de ikke vidste bedre

For det tilfælde, at noget folketingsmedlem ' og nogen vælger ' kunne forestille sig muligheden af at undskylde sig med uvidenhed, er der nu udkommet en bog, der kan bortflå det sidste slør. Den hedder Afvist og er fortjenstfuldt udgivet af forlaget Tiderne Skifter.

Bogen rummer 20 personlige beretninger om de menneskeskæbner, som Danmark er med til knuse ved at udsætte dem for en behandling, som ordet 'uværdig' er dækkende for.

Behandlingen er uværdig for de pågældende, der allerede har oplevet så megen gru, inden skæbnen skyllede dem op på den danske strand. Og den er uværdig for Danmark som kultur nation. Den anfægter vores ret til at kalde os et civiliseret land.

Mange slags skæbner

De asylansøgere, der kværnes i det danske system, har vidt forskellig lidelses historier. Nogle er kommet i klemme under Sovjets sammenbrud, andre i Mellemøstens brydninger og andre igen i Fjernasiens etniske sammenstød.

Når man hører de skæbner, de har været igennem, får ordet 'bekvemmelighedsflygtninge' en uvirkelig lyd.

En af skæbnerne er Ishaq, en 31-årig mand, der er opvokset som kristen i Irak, men tilegnede sig arabisk og gav sig til at skrive kærlighedsdigte på arabisk, hvorved han pådrog sig fanatiske muslimers vrede. De truede med at dræbe ham, hvis ikke han konverterede til islam, og de satte ild til hans fars butik. Via Tyrkiet flygtede Ishaq til Danmark, hvor han har tilbragt 10 år i Sandholmlejren. Han forklarer: »Bekymringerne og alle tankerne om min familie fylder meget i mit liv (...) Det er på en måde lige som at dø langsomt ' mange gange.«

Efter 10 år i Sandholm har Ihaq fået asyl, idet Flygtningenævnet nu har anerkendt, at kristne kan være forfulgt i Irak.

Nøgternt oplysende afsnit i bogen beskriver den danske fortolkning af de internationale flygtningeregler. Juraprofessor Jens Vedsted-Hansen forklarer, at man kun kan forstå forstå administrationen, hvis man tager udgangspunkt i at flygtninge ikke er velkomne:

»Især spontane asylansøgere er i realiteten uønskede.«

At det forholder sig sådan, er embedsmændene i flygtningeforvaltningen aldeles opmærksom på. Derfor er deres succeskriterium ikke 'hensynsfuld og korrekt behandling' men 'flest muligt smidt ud'.

'Tålt skam'

I en efterskrift med titlen »Tålt skam« fremhæver forfatteren Jørgen Knudsen fra Bedsteforældre for Asyl:

»I mediernes dækning samler interessen sig mindre om disse mennesker og deres skæbne end om den politiske magtkamp, om integrationsministerens håndtering af sagerne, om regeringens forsøg på at balancere og imødekomme både Dansk Folkeparti og EU's bestemmelser på én gang. Dramatisk stof, godt stof, til at forstå for enhver: Hvem vinder En fortsat føljeton.«

Jørgen Knudsen tilføjer:

»En føljeton uden megen sans for det, det drejer sig om: Nogle faktiske ' og indbyrdes vidt forskellige ' der er flygtet hertil fra deres fjerne hjemland og her er havnet i et limbo, en tidslomme, et sjælenedbrydende venterum med uvis udgang.«

Afvist - Asylansøgere i Danmark. En dokumentation. 184 s. 130 kr. Tiderne Skifter

Serie

De afviste irakere

Seneste artikler

 • Enl. og R: Et umenneskeligt system

  10. april 2010
  Myndighedernes behandling af 72-årige Hassan Gardi viser, at loven bliver brugt til at forhindre asylansøgere i at få hjælp, mener Enhedslisten og De Radikale
 • Så fik dement iraker lov at blive

  10. april 2010
  Integrationsministeriet afviste at få foretaget en hjernescanning af den svært demente 72-årige irakiske asylansøger Hassan Gardi, og Rigspolitiet fængslede ham. Efter læger udenom ministeriet foretog scanningen, har han nu - efter års ventetid - fået humanitær opholdstilladelse
 • De er flygtninge i deres eget land

  25. januar 2010
  Vinterkulden har lagt sig over Qalawa-flygtningelejren i Kurdistan. Her lever en lille del af de mange internt fordrevne irakere fra Kirkuk
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Inger Sundsvald

Bogen vil jeg købe. Om jeg også har mod til at læse den ved jeg ikke. Min forestillingsevne er i forvejen rigelig aktiv.

Men jeg vil gerne sende en tak til Bedsteforældre for Asyl og til alle de demonstranter som møder op, for at protestere imod denne skændsel for Danmark.

David Rehling:

"Vil der om 30 år stå politikere fra det nuværende folketingsflertal og hælde vand ud af ørerne over den medfart, Danmark nu giver flygtninge Vil de påstå, at de ikke vidste bedre"

Naturligvis vil de det. Eller mere sandsynligt: mange af dem, der i dag af hjertets lyst deltager i hetzen og dæmoniseringen vil sandsynligvis om 30 år påstå, at de var på de svages og indvandrernes side ligesom Danmark i maj 1945 ligefem bugnede af frihedskæmperer, der alle påstod, at de havde været aktive under krigen