Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

'Vi stiller om til Rådhuspladsen'

Nært, hjemligt og ikke alt for kompliceret lader til at være konceptet for TV-Avisen 18.30, når 'Birthe' fra Vejle tænder for tv
Kultur
18. juni 2009

Da Prins Joachim og hans Marie for nylig fik en søn, fik den hele armen i 18.30-eren, som TV-Avisens første aftenudsendelse kaldes på godt dansk.

De første mange minutter af den cirka 24 minutter lange udsendelse gik til denne for vor nation så væsentlige historie, uden man ganske vist på noget tidspunkt så hovedpersonen. Men hvad gør det, når man kan spørge stort set enhver tilfældigt forbipasserende dansker, hvad barnet skal hedde. Der blev ikke brugt et sekund for meget, heller ikke selv om drengebarnet på det tidspunkt var næsten et døgn gammelt, og man skulle være blind, døv, i koma eller ligeglad for ikke at have opsnappet nyheden.

Til gengæld blev der så kun godt 30 sekunder til sidst i udsendelsen til det massive uvejr, som på det tidspunkt - den 4. maj - var ved at trække op over den britiske premierminister Gordon Brown.

Kom man på dette tidspunkt uforvarende til at slå over på Kanal Klog, undskyld TV 2 News, kunne man se, at her havde man fuldkommen fejlbedømt situationen, for man brugte tæt på 20 minutter med kloge folk i studiet og Ulla Terkelsen live fra London på at analysere den britiske krise.

Birthe som arketype

Det må ikke være for kompliceret dér først på aftenen på DR. Vi skulle gerne kunne stille videre til Aftenshowet i en god stemning, uden at -Birthe-, den 49-årige hjemmesygeplejerske, der bor i Vejle og interesserer sig for det nære og hjemlige, og som er arketypen for 18.30-eren, er blevet forvirret, anfægtet eller blot gået et andet sted hen.

Hvorfor det lige er Vejle og 49-årige -Birthe-, det skal gå ud over, er uklart, men det skal i hvert fald være nært og holdt i en underholdende og positiv ånd.

Tirsdagens TV-Avisen 18.30 var ingen undtagelse. Vi lagde fra land med en ægte solonyhed, kunne man forstå på studievært Klaus Bundgård Povlsen. DR havde som eneste nyhedsmedie fået lov at følge politiet i dets storstilede fællesnordiske politiaktion mod distribution af børneporno.

Om DR havde underskrevet politiets nye kontrakter med medier, der nærmest overlader redigeringsretten til politiet, for at få denne solonyhed, fremgik ikke, men emnet er naturligvis alvorligt og af både almen og nær interesse. 18 fisk røg i nettet, forstod man på den ansvarlige indsatsleder - heriblandt både en lærer og it-folk. Mens -Birthe- skuttede sig i sofaen, kunne både politi og den indkaldte ekspert forsikre, at seksuelle overgreb mod børn altid har fundet sted og desværre altid vil finde sted, men også, at man med den ny teknologi er lige i hælene på de pædofile.

Således gik det over stok og sten videre med en note om, at den første afviste irakiske asylansøger torsdag sendes tilbage til Irak. Uden at der blev boret yderligere i sagen sluttede studieværten med at konstatere, at der er tvivl om, hvorvidt hans udrejse sker frivilligt. Det kan man vist roligt sige.

Og til udlandet

Overbebyrdede vagtlæger, Tilst-sag og aftalen om Grøn Vækst med en begejstret miljøminister, en knap så begejstret opposition og en bonde, der da godt ville overveje økologi, hvis han fik nogle flere penge, blev rundet, inden det cirka 12 minutter inde i udsendelsen blev tid til det eneste udlandsindslag.

»Vi må ha- en case ,« har det sikkert gjaldet hen over redaktionsmødet. I hvert fald var reportagen fra uro og magtkamp i Iran temmelig kortfattet, inden der fra studiet blev stillet om til først Rådhuspladsen i København, hvor vor udsendte, Kirstine Krabsen, kunne berette, at herboende iranere om lidt ville indlede en demonstration mod præste- styret i Iran, og både dj-en og en af hovedtalerne, Karen Jespersen, var ved at gøre klar. Vi kunne også forstå, at det ikke var ufarligt for de danske iranere at deltage i demonstrationen.

Der blev herfra stillet direkte om til et par iranere, som kunne fortælle, at de naturligvis tænkte på deres landsmænd hjemme i Iran og nok ville overveje sommerferien i Iran nu, hvor de deltog i demonstrationer mod styret. Heraf det farlige.

Alle var glade

Således kunne det hele rundes af med et indslag om den kommunale aftale, som måske, måske ikke gør livet lidt lettere for de trængte kommuner - Vejle blev ikke nævnt - og i hvert fald vil sikre penge til byggeri, sociale tiltag og madordninger, hvilket nydeligt ledte til en reportage fra et plejehjem, hvor nogle madpionerer har sat sig for at hæve madkvaliteten. Der blev ikke uddelt kokkehuer, men gafler, og selv om en beboer nok ville have ofret en agurkesalat frem for syltede agurker på kyllingen, var alle glade.

Og således kunne der rundes nært og positivt af og stilles over til Sisse Fisker, der havde forladt studiet på Rådhuspladsen - måske fordi baggrunden var forstyrret af demonstrerende iranere - og stod på en havn, hvorfra hun kunne fortælle, at Aftenshowet sammen med den store blærerøv, Mads Christensen, skulle ud at sejle.

Det samme kan man sige om nyhedsredaktionens definition af public service. I hvert fald står det noget uklart, om hensigten er, at -Birthe- skal orienteres og oplyses på et reflekteret niveau om begivenheder ude og hjemme, eller om hun blot skal underholdes og informeres nært, hjemligt og poppet. Svaret blafrer i vinden, og man må håbe for DR, at -Birthe- stadig sidder i sofaen, når de spørger hende, og ikke er zappet over på en anden nyhedskanal. TV 2 News for eksempel.

TV-Avisen, tirsdag den 16. juni kl. 18.30

Serie

DR til syn

Seneste artikler

 • DR1 er et langt og trygt gruppekram

  5. januar 2018
  Vi elsker X Factor fredag aften, men oplever Alle mod 1 som decideret tvang. Vane-tv som Vores Vejr, ’Barnaby’ og Disney Sjov fungerer lige så godt, som de gjorde for ti år siden, mens nye ambitioner i ’Herrens Veje’ og ’Historien om Danmark’ rykker milepæle. I redaktionens sidste kanalgennemgang er vi godt tilfredse med det gode gamle moderskib DR1
 • Flow-tv samler os, streaming fragmenterer og individualiserer

  5. januar 2018
  Statsministeren har erklæret flow-tv for dødt, Danmarks Radio vil lukke DR3 som fjernsynskanal, og forholdet mellem tv på fjernsynet og tv på nettet er en del af den politiske diskussion op til medieforliget i 2018. Men hvordan kan man overhovedet bedrive fællesskabsfordrende public service uden flow-tv?
 • 2018 bliver et myldrebæfremkaldende spændingsår for Danmarks Radio

  5. januar 2018
  Kulturredaktionen har gennemgået alle DR’s tv-kanaler op til medieforhandlingerne: DR skal trods kold blå politikerånde i nakken få lov til og turde satse på det vilde og det fællesunderholdende, når besparelserne er fastlagt, og kanalkabalen skal lægges
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her